- hirdetés -

Ne havi 50-70 ezer forintból éljenek emberek, hanem az önfoglakoztatásból legyen plusz bevételük. Jöhetnek a szociális szövetkezetek. Erről fórumoztak Mezőkovácsházán.

Az értékteremtés, és a hosszú távú foglalkoztatás a legfontosabb célja a kormánynak – hangzott el azon a január 15-i fórum, amit Mezőkovácsházán rendezett a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulása. Országos és helyi vezetők gyűltek össze, hogy a közfoglalkoztatás és a szociális szövetkezetek megalakulásának lehetőségeiről tanácskozzanak.

Térségünkben elsősorban a mezőgazdasági programok népszerűek, ezért a szakemberek többek között a háztáji gazdálkodásban látják a lehetőséget, hogy a közfoglalkoztatottak a szociális szövetkezeteken keresztül visszajussanak a munkaerő piacra.

– A szociális szövetkezeti forma alkalmas arra, hogy a benne dolgozó emberek minél hosszabb ideig önálló tevékenységet folytassanak, és állami támogatás nélkül is megélhessenek az elsődleges munkaerő piacon. Ezért fontos, hogy minél több szociális szövetkezet alakulhasson a térségünkben – hangsúlyozta Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgató-helyettes.

A közfoglalkoztatási programokról, a szociális szövetkezetekről és az önfoglalkoztatás lehetőségekről is hallhattak előadásokat a jelenlévők. A fórumon felszólalt Laczó Gyula, a Szociális Szövetkezetek Programkoordinációs Iroda képviselője,  Szabó Mátyás, a Földművelésügyi Minisztérium Agrárfejlesztési főosztályának vezetője, Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, valamint Simonka György országgyűlési képviselő.

Fejes Róbertné az Orosházán kialakítandó szociális szövetkezetről beszélt (Fotó: Zavada Andrea)
Fejes Róbertné az Orosházán kialakítandó szociális szövetkezetről beszélt (Fotó: Zavada Andrea)

A Dél- békési térségben jelenleg egyetlen új típusú szociális szövetkezet létezik, a tervek szerint azonban ez a szám egyre nőni fog. Testületi döntés alapján a közeljövőben Orosházán is létrehoznak szociális szövetkezetet.
– Az orosházi szociális szövetkezetben mezőgazdasággal, növénytermesztéssel, állattenyésztéssel szeretnénk foglalkozni. Az így megtermelt élelmiszert a városi Diákélelmezés is felhasználhatja majd az óvodai, iskolai közétkeztetés során, és a szociális intézményekben – foglalta össze Fejes Róbertné alpolgármester.

– A fő cél, hogy az emberek önfoglalkoztatóvá váljanak, ne 50-70 ezer forintból kelljen megélni, hanem ennek minimum a kétszeresét tudják hazavinni. De ehhez értéket kell teremteni, abból pedig bevételt kell szerezni az önkormányzatoknak, amit vissza tudnak forgatni az emberek foglalkoztatására és premizálására – emelte ki Simonka György.

A fórumon a megtermelt javak felhasználási és értékesítési lehetőségeiről is tanácskoztak. A két járás településeit szorosabb együttműködésre biztatták, illetve egy szoftverről is szó esett, amely megkönnyítené az egymás közötti piaci kommunikációt. A települések ebben a programban rögzíthetik, hogy milyen termékből, szolgáltatásból van többletük illetve szabad kapacitásuk, így az a község, amelynek ezekre a termékekre és szolgáltatásokra lenne szüksége, helyből szerezheti be. Ezzel is támogatnák egymást a két járás települései. A szociális szövetkezeteknek nagy szerepet szánnak a vezetők, mint az értéktermelés egyik legfontosabb eleme.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.