- hirdetés -

Olyan, mint a szociális gondozás, csak épp a városon kívül – mondják a tanyagondnokok. Orosháza egész külterületén teljesítenek szolgálatot, akkor is, ha járhatatlanok az utak.

Gyógyszerkiíratás, bevásárlás, ebédszállítás, segítség a hivatalos ügyek intézésében, vagy épp az orvoshoz való eljutásban – csak néhány feladat azok közül, amelyekben az Egységes Szociális Központ (ESZK) tanyagondnokai a külterületeken élőknek segítenek. A feladatokat ketten, Kun László és Paluska Tamás végzik, két terepjáróval, két körzetre bontva.

(Fotó: Rajki Judit)
Kiscsákón nincs bolt, ide hetente kétszer jár Paluska Tamás, hogy élelmiszert vigyen (Fotó: Rajki Judit)

Összesen több mint 170 ember számára nyújtanak segítséget. Naponta 16-18 emberhez jutnak el, és nem ritka az sem, hogy 100 kilométert vezetnek le Orosháza belvárosa és a tanyák között, legyen akármilyen az időjárás.
– Az idei tél eddig kegyes volt hozzánk, de az elmúlt években volt olyan, mikor terepjáróval sem lehetett megközelíteni egy-egy tanyát, csak gyalog, a 60-80 centiméteres hóban. Esős időben is nehezített a terep, olyankor a sár akadályoz bennünket – osztotta meg tapasztalatait Kun László.

Mindenki jogosult az ellátási formára azok közül, akik külterületen élnek, de nem mindenki él a lehetőséggel. A tanyagondokok zömében olyan idősekhez járnak, akik egyedül élnek, vagy életkoruknál fogva már bizonyos fokú segítségre szorulnak. Télen nem csak a bevásárlásban és városba jutásban, hanem a tűzifa behordásában, felhasogatásában, a víz behordásában is segítenek a kútról. A fiatalok kevésbé igénylik a szolgáltatásokat, de például a gyerekeket iskolába, óvodába a tanyagondnokok szállítják.

Az I-es körzethez tartoznak például az úgynevezett Bónumi tanyák, a Gyopárosi ugarok, Gyökeresi tanyák, Forgácsrészi tanyák, Héthalmi tanyák, Alsó-sóstanyák. A II-eshez a Felső-sóstanyák, a Csorvási oldal, a Monori ugarok, a Hosszúsori ugarok, Tatársánc, Szikhát tartozik, illetve Kiscsákó.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.