- hirdetés -

De nem mindegy mivel, hogyan. Az egészségünk mellett a pénztárcánkat is kímélhetjük, ha odafigyelünk néhány dologra.

Az elmúlt években drasztikusan megváltoztak a fűtési szokások Orosházán is. A külső városrészeken esténként szinte minden házban füstölnek a kémények, ebből is látszik, milyen sokan tértek át a gázfűtésről az olcsóbb vegyes tüzelésre. Ám ez csak akkor olcsóbb, ha okosan fűtünk vele.

Az Ilovszky Tüzép tulajdonosa, Ilovszky Béláné elmondta, náluk a szén a keresettebb, hiszen a tűzifát több helyről be lehet szerezni a városban. Kedvelt  a jobb minőségű feketeszén, de nagyobb mennyiségben inkább a lignitet és az olcsóbb barnaszenet viszik.

Az egyik új fűtőanyag a brikett, amit a tüzépek mellett a Vasex Kft is forgalmaz. Polyák János cégvezető kiemelte, a vevők szeretik, hiszen könnyen kezelhető, helytakarékos és kiváló a fűtőértéke.

Tűzifa vagy szén - továbbra is sokan fűtenek ezekkel (Fotó: Rosta Tibor)
Tűzifa vagy szén (Fotó: Rosta Tibor)

A település levegő minősége szempontjából a legjobb megoldás a távfűtés, illetve az elektromos fűtés, ezután a gáztüzelés következik, majd a fa és a jó minőségű szén tüzelése. Ha mérlegeltünk minden szempontot, és mégis a szilárd tüzelőanyag mellett döntünk, nagyon fontos, hogy milyen tüzelőberendezéssel és hogyan fűtünk.

Hogyan fűtsünk?

Ha helyesen használjuk fel a szilárd tüzelőanyagokat otthonunk fűtésére, kevésbé szennyezzük a környezetünket, ezen kívül pénztárcánkra is vigyázunk, hiszen helyes tüzelési módszerrel csökkenthető a szükséges tüzelőanyag mennyisége.

A hatékony égéshez elengedhetetlen megfelelő mennyiségű oxigén (levegő) biztosítása. Létfontosságú a hatékony füstelvezetés, a kémény átjárhatóságának biztosítása, rendszeres karbantartása. Korszerű, megfelelően karbantartott készülékek alkalmazásával biztosítható a legnagyobb hatásfok és biztonság.

A megfelelő tüzelőanyag

A “tiszta” és hatékony tüzelés záloga a helyes tüzelőanyag kiválasztása.

A szénnél nagyon fontos a minőség, hiszen egy jó minőségű brikett, koksz vagy darabos szén nemcsak kevésbé terheli a levegőt, mint a gyenge minőségű, magas kéntartalmú lignit, hanem jobb fűtőértékkel is rendelkezik, ezért gazdaságosabb.

Ha szén vagy fa között kell választanunk, a fát részesítsük előnyben! Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a tűzifa nedvesség tartalmára. A száraz tűzifa hőértéke akár kétszer nagyobb is lehet a magas nedvességtartalmúhoz képest. Legalább 18 hónapon keresztül szárított tűzifát vásároljunk, de a legjobb megoldás, ha magunk szárítjuk a fát.

Olcsóbb lehet a fűtés - most már a tűzifával is (MTI Fotó: Rosta Tibor)
(MTI Fotó: Rosta Tibor)

A fűtéshez csak száraz keményfa használható gazdaságosan, ilyen a bükk, az akác, a gyertyán, a kőris, vagy a cser. A puhafák, gyümölcsfák önmagukban kevésbé alkalmasak fűtésre, mert gyorsan, nagy hőleadással égnek és ezzel megterhelhetik a tüzelőberendezést, illetve a kéményt.

Ha fabrikettet vásárolunk, fontos, hogy natúr fából, hozzáadott kötőanyag nélküli, vagy természetes kötőanyaggal, például enyvvel készült, legalább 5kWh/kg (illetve 18MJ/kg) fűtőértékkel rendelkező tüzelőanyagot válasszunk. Ha fapellet mellett döntünk, szintén figyeljük a csomagoláson feltüntetett minőségi jellemzőket. Mivel a briketthez hasonlóan a pellet hőértéke is magas, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy az otthonunk fűtésére szolgáló tüzelőberendezés bírni fogja-e az ilyen jellegű hőterhelést.

Vigyázzunk a környezetre!

A légszennyezettség az egyik legnagyobb egészségügyi kockázati tényező. Mindannyiunk érdeke a levegőminőség javítása, a szennyező anyagok kibocsátásának csökkentése. Nem mindegy, hogy mivel fűtünk, mert a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy mennyiségű káros anyag kerülhet a levegőbe.

Amit tilos égetni: kezelt (festett, lakkozott) fa, bútorlap, rétegelt lemez, színes “fényes” papírhulladék, gumi, műanyag, ruha, cipő, bármilyen települési hulladék.

Ezekben olyan vegyi anyagok találhatók, amik fokozottan terhelik és mérgezik a környezetet.

Egészségügyi kockázatok

A helytelen tüzelés következtében olyan szennyező anyagok kerülhetnek a levegőbe, amelyek nemcsak a környezetre, hanem az emberi egészségre is károsak lehetnek. Az égés során keletkező, a környezetben hosszú ideig, akár évtizedekig megmaradó szennyező anyagok belélegezve vagy az élelmiszerekkel jutnak a szervezetbe, ahol felhalmozódnak.

A szennyező anyagok nagy mennyiségben a szervezetbe jutva növelik a szívinfarktus, az agyvérzés és az egyéb keringési megbetegedések valószínűségét. Bizonyítottan daganatkeltő hatásúak, károsítják az ideg-, hormon- és immunrendszert. Ez a probléma különösen veszélyezteti a csecsemőket, kisgyerekeket, a légúti betegségben szenvedőket és a legyengült immunrendszerű embereket.

A témáról bővebben itt lehet olvasni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.