- hirdetés -

Aki otthon, magának főz pálinkát, az évente 50 literig ingyen megteheti. De a szeszlepárló készülék meglétét be kell jelentenie az önkormányzatnál.

A jövedéki törvény új rendelkezései értelmében a magánszemély birtokában lévő desztillálóberendezésről (szeszlepárló készülék) a tulajdonosnak bejelentést kell tenni az önkormányzat felé.

– A 2014-ben vagy korábban vásárolt berendezések bejelentését 2015. január 15-ig kell megtenni. A 2015-ben vásárolt készülékeket a vásárlást követő hónap 15. napjáig kell bejelenteni. Az itt kapott iratot meg kell őrizni, hiszen ellenőrzéskor azt kérheti a vámhatóság – ismerteti a szabályt Verasztó Ervin, az önkormányzat adócsoportjának vezetője.

– Magánfőzőnek minősül az a 18. életévét betöltött személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú, maximum 100 liter űrtartalmú desztillálóberendezéssel rendelkezik. A magánfőző évente legfeljebb 50 liter mennyiségig állíthat elő párlatot – tette hozzá.

Illusztráció: hazaipalinka.hu
Illusztráció: hazaipalinka.hu

Az így előállított párlat éves átalányadója 1000 forint, melyet a magánfőzőnek először 2016. január 15-ig kell az önkormányzat felé bevallani és megfizetni. Az ehhez szükséges nyomtatvány és a bővebb tájékoztató a város honlapján lesz elérhető. Ha nem állított elő párlatot, akkor értelemszerűen adóbevallási kötelezettsége sem lesz.

Amennyiben a magánfőző 50 litert meghaladó mennyiségben állít elő párlatot, azt haladéktalanul be kell jelenteni a területileg illetékes vámhatóságnak és velük egyeztetett módon köteles gondoskodni a többletmennyiség megsemmisítéséről.

A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy azt nem értékesítik. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére adható el. Ebben az esetben, vagy ha a magánfőző az általa előállított párlattal versenyen kíván részt venni, a desztilláló-berendezés tulajdonszerzésének bejelentéséről, valamint a párlat után megfizetett adóról az önkormányzati adóhatóság igazolást ad ki, ami igazolja a párlat eredetét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.