- hirdetés -

Az Országgyűlés novemberben elfogadta az adótörvények következő évre vonatkozó módosításait. Néhány sokakat érintő változás.

Egységes lesz a magánszemélyekre vonatkozó bevallás és a munkáltató által készített elszámolás benyújtási határideje, mindkettőt május 20-ig kell eljuttatni a NAV-hoz. Továbbra is választható a NAV közreműködésével készülő egyszerűsített bevallás.

  • A családi kedvezmény érvényesítéséhez fel kell tüntetni a gyermek adóazonosító jelét a munkáltatónak tett nyilatkozaton, illetve a személyijövedelemadó-bevalláson.
  • Első házasok kedvezménye néven új adóalap-csökkenetési lehetőség lép életbe. Amennyiben a házastársak közül legalább az egyiknek a 2015. január 1. után kötött házassága az első, akkor a házasságkötést követő hónaptól kezdve 24 hónapon keresztül a kedvezmény, ami az adóalapot csökkenti, a két félnél együttesen havonta maximum 31 250 forinttal, ez havi 5 000 forint adókedvezményt jelent.
  • Jogszabály rögzíti, hogy a közös őstermelői tevékenység azonos címen lakó termelők esetében lehetséges.
  • A kisadózókra (kata-alanyokra) vonatkozó kedvező változás, hogy a kizárási feltételek között szereplő 100 000 forintot meghaladó tartozást 2015-től csak év végén vizsgálja a NAV, tehát az év közbeni tartozás nem kizáró ok.
  • Aki főállású kisadózó szeretne lenni, a választás bejelentésekor be kell jelentenie a TAJ számát is, mert a NAV-nak adatszolgáltatási kötelezettsége van az Országos Egészség Pénztár felé.
  • A törvényben meghatározott sertéstermékek mellett jövőre a marha, kecske, juh is kedvezményes áfakulcs alá tartozik, amennyiben az értékesítés az előírt feltételeknek megfelel (egész, felezett, illetve negyedelt, fagyasztott vagy élő állat).
  • A béren kívüli juttatások adóterhelése 200 000 forint éves keretig lényegében nem változik. Új elem a 450 000 forintos rekreációs keret. Ezt akár teljes egészében a SZÉP kártyára utalhatja a munkáltató, ha egyéb béren kívüli juttatást (pl. Erzsébet utalvány, iskolakezdési támogatás, önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba utalt összeg stb.) nem vesz igénybe a munkavállaló. Az egyéb juttatások értékével ugyanis csökken a 450 000 forintos – kedvezményes adózás mellett – SZÉP kártyára utalható juttatást. Tehát a 200 000 forintos keret teljes kihasználása esetén SZÉP kártyára 250 000 forint utalható kedvezményes adózás mellett.
  • 2015-től a jövedelem-(nyereség-) minimum meghatározása során a vállalkozói bevétel nem csökkenthető az eladásra beszerzett áruk és a közvetített szolgáltatások értékével. Az egyéni vállalkozók mellett az őstermelőket is érinti a veszteségelhatárolással összefüggő szabályok módosulása. 2015-től megszűnik a veszteség időbeli korlát nélküli elhatárolására vonatkozó lehetőség. A jövőben a tárgyév vesztesége legfeljebb a veszteség keletkezésének évét követő öt adóóévre határolható el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.