- hirdetés -

Nagy László és családja számára az év egyik legfontosabb ünnepe a karácsony. Várakozással telve, meghitt, családias légkörben töltik a szeretet ünnepét, és az azt megelőző időszakot. Az édesanyával, Nagyné Dömötör Mártával beszélgettünk az ünnepvárásról.
– A karácsonyt megelőző hetek általában rendkívül zsúfoltak, szinte minden napra esik valamilyen program. Így az adventi készülődés is korán kezdődik. A mézeskalácssütéssel kezdjük december legelején. Ebben mindenki aktívan rész vesz. A lakás díszeit is a gyerekek készítik el. Az ezt követő heteket többnyire kitöltik a rendezvények – mesélt az ünnepvárás részleteiről az édesanya.

Hogyan telik a karácsony?

– Már novemberben elhelyezzük a hűtőszekrényen a kívánságlistát, amelyre mindenki felírhatja, mit szeretne kapni Jézuskától. 24-én délután feldíszítjük a karácsonyfát a gyerekek segítségével. Általában ilyenkor már készül a vacsora, amire mindig vendégünk férjem édesapja, karácsonyi zenét hallgatunk, vagy a nagymamámtól tanult dalokat énekeljük. Gesztenyével töltött pulyka az ünnepi menü, süteményeink régi családi receptek alapján készülnek.

A mézeskalács sem maradhat el karácsonykor (Fotó: Rajki Judit)
A mézeskalács sem maradhat el karácsonykor (Fotó: Rajki Judit)

Mennyire várják a gyerekek az ünnepeket, mit jelent számukra, és mit jelent Önöknek, szülőknek?

– Gyermekeink nagyon várják az ünnepet, ezt a hangulatot fokozza az adventi naptár, melynek segítségével számolják a hátralévő napokat. A karácsony összefügg számukra a téli szünettel, ilyenkor több idő jut igazán együtt lenni, játszani. A családunkban fontos szerepet tölt be a hagyományok ápolása, különösen nagy hangsúlyt fektetünk erre karácsonykor.

Rohanó világunkban sikerül-e a karácsonyt tényleg olyanná tenniük, amilyenné szeretnék?

– A karácsony az egész család számára ugyanolyan varázslatos érzés, mint amikor gyerekkorban vártuk az ünnepet, ilyenkor teljesen megszűnik számunkra az egész éves taposómalom.

Mennyire volt más Önöknél a karácsony mondjuk 10 évvel ezelőtt?

– Semmi nem változott körülöttünk, csak a gyerekek száma nőtt, de ugyanolyan „forgatókönyv” szerint zajlik minden karácsony. Ugyanolyan érzések kerítenek hatalmukba minket felnőtteket is, mint gyerekkorunkban. Nálunk tényleg a családról és szeretetről szól az ünnep.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.