- hirdetés -

Pár héten belül, a próbaüzem végén azonban meg szeretnék duplázni ezt a mennyiséget. Az újra működő Október 6. utcai üzem több mint 200 embernek ad munkát.
2013 decemberében írtunk arról, hogy megkezdték az Október 6. utcán az egykori Barnevál telephelyén a felújítási munkálatokat. A Pannon Fine Food Kft tulajdonosi körében megtalálható az ország három legnagyobb élő hízott liba- és kacsa termelésével foglalkozó integrátor cége, a Green Divizio Kft, az Integrál-Hat Kft. és a Mafarm Kft.

A cég több pályázaton is elindult. Már maga az 1,8 milliárd forintos beruházás egy része is pályázati pénzből valósult meg, áprilisban pedig 109 tartósan munkanélküli ember foglalkoztatására nyertek jelentős összeget.

Az eredeti tervek szerint idén szeptemberben indult volna a termelés, de a fejlesztés és a nagymértékű építkezés közben kicsit megcsúsztak.
– Október elején viszont megindult a próbaüzem, zajlik a vágás és a feldolgozás – mondta el Nyeste Lajos ügyvezető.

Az üzemben folyamatos a munka, de a termelés szüneteiben állandó vendégek az építőipari munkások is, hiszen a fejlesztések utolsó simításai még most is zajlanak.
– Január végétől tervezzük a termelés teljes felfutását. Az üzem névleges kapacitása évente 1,5 millió darab hízott víziszárnyas feldolgozása, ez fele-fele arányban kacsa és liba. Most hetente 16 ezer szárnyast vágunk és dolgozunk fel, ez a teljes kapacitásunk közel fele. A máj, mell és a comb a fő termékek, de a feldolgozott állatok minden részét értékesítjük – ismertette a részleteket Nyeste Lajos.

Csomagolják a libamájat az újraindult üzemben (Fotó: Melega Krisztián)
Csomagolják a libamájat az újraindult üzemben (Fotó: Melega Krisztián)

A teljes kapacitáshoz szükséges dolgozói állományt már felvették, a próbaüzem alatt folyamatos az emberek betanítása. Jelenleg 215-en dolgoznak az üzemben, ez a szám azonban még nőhet néhány fővel.

A Pannon Fine Food Kft 70-80%-ban külföldön értékesíti prémium minőségű termékeit. Nyugat-Európán kívül van piacuk Kanadában, Hong-Kongban és Japánban is. A fennmaradó mennyiség belföldön talál vevőkre. Bíznak abban, hogy rövid időn belül a hazai fogyasztás is növekedésnek indul.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.