- hirdetés -

Helyt állnak a gátakon és a romokon egyaránt. Feladatuk a kutatás és a mentés, legyen szó életről vagy vagyonról. Öt éve alakult meg a Körös Mentőcsoport, aminek orosházi tagjai is vannak. Őket is kitüntette a megyei önkormányzat.

Békéscsabán, a Jókai Színházban adta át december 17-én a Békés Megyéért kitüntetéseket a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Zalai Mihály.
– Ők azok, akik kiemelkedőt alkottak Békés megyében, akik olyan átlag feletti teljesítményt nyújtottak, nyújtanak az élet valamely területén, amivel kitűnnek mások közül – mondta beszédében.

Az egyik elismerést az idén 5 éves Körös Mentőcsoport (KMCS) kapta. A mentőcsoport, mint a hivatásos erőket segítő önkéntes, megyei szintű mentőszervezet elsőként alakult meg hazánkban, valamennyi megyei szintű mentőszervezetet ennek mintájára hoztak létre. A KMCS 2012-ben nemzeti minősítő vizsgát tett városi kutatás mentési, valamint árvízi védekezési- és mentési képességekből, 2013-ban pedig mentőkutyás képességekből vizsgázott. Az 58 tagból 10-en hivatásosok, a többiek önkéntesek.

Vannak köztük búvárok, kutyás mentők, pilóták, ejtőernyősök, alpinmentők, pszichológusok. Akkor van rájuk szükség, amikor a hivatásos szervek erői, eszközei nem elegendők a veszélyhelyzet felszámolásához. Munkájukat minden esetben hivatásos katasztrófavédők irányítják. Több alkalommal segítettek már Békés megyében eltűnt személyek felkutatásában, és sérült állatok mentésében. A KMCS-nek két komplex-éles bevetése volt, 2010-ben a borsodi és 2013-ban a dunai árvíznél is helyt álltak.

A Körös Mentőcsoportnak orosházi tagjai is vannak. dr. Sin Zoltán és Balla Mónika speciális kutyás mentős, eltűnt emberek kutatásában vesznek részt aktívan. Kollégáink, Melega Krisztián és Losonczi Dávid a mentőcsoport munkájának dokumentálását végzi, ők készítik a bevetések és gyakorlatok videós és fotós beszámolóit, emellett a mentőcsoport média megjelenéseiért felelősek.

Ők tettek sokat Békés Megyéért (Fotó: Békés Megyei Önkormányzat / Zentai Péter)
Ők tettek sokat Békés Megyéért (Fotó: Békés Megyei Önkormányzat / Zentai Péter)

A Körös Mentőcsoport mellett elismerést kapott még a gyulai dr. Erdész Ádám megyei levéltár igazgató, a szarvasi Csasztvan András rendezvényszervező és táncoktató, és a békési Balog Gáborné népi kismesterségi oktató. (A nevekre kattintva az őket méltató kisfilmek is megnézhetők)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.