- hirdetés -

A hátrányos helyzetű gyerekek kértek, a segítő szándékú jótevők pedig minden követ megmozgatnak, hogy beteljesüljön a kívánság. Van még kívánság, bárki felszállhat a Jézuska Járatra.

Több mint száz rászoruló gyermek karácsonyi kívánságát teljesítik önkéntes „Jézuskák”. A jótevők táborát többek között Buday Dániel sokszoros válogatott kézilabdázó, Faragó András Nívódíjas színművész és Dénes Gergely, az F1-Live Magazin főszerkesztője is erősíti.

Tavaly decemberben Jézuska Járat címen cipősdoboz akciót szervezett az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata. Ehhez csatlakozva az orosházi származású vállalkozó, Petrus Márta 150 csomagot állított össze a rászoruló gyerekeknek. Márta akkor eldöntötte, hogy idén vállalkozók, illetve helyi, vagy orosházi kötődésű felajánlók bevonásával újabb, még nagyobb szabású  gyűjtést szervez.

Hátrányos helyzetűből adományozóvá vált

Ennek megfelelően a gyermekjóléti szolgálatot arra kérte, hogy gyűjtse össze a térség rászoruló gyermekeinek karácsonyi kívánságát, Ő és a „Jézuskák” pedig azon munkálkodnak, hogy mindet teljesítsék. Szervező társ is akadt Kovács Imre személyében, aki elgondolkodtató és szívhez szóló személyes történetet is hozzátett az akcióhoz.
– Talán hatodikos lehettem, amikor behívtak karácsony előtt az igazgatói irodába. A titkárnő kedves mosollyal a kezembe nyomott egy kis szatyrot, és elmagyarázta, hogy mint hátrányos helyzetű gyerek, akit a nagyszülei nevelnek egy nyugdíjból, ez karácsonykor jár nekem. Nem értettem, mert hihetetlen szerencsés voltam: nagypapám és nagymamám rengeteg dolgozott, hogy ne érezzem magam semmilyen szinten hátrányos helyzetűnek. Manapság sok gyereknek nem adatik meg ez a lehetőség, megváltozott a világ is. Hiába szeretik őket, ha ennivalóra nincs pénz, hogy lenne ajándékra az ünnepekkor. Sokunk nem szembesül ezzel szinte soha, ülünk a légkondicionált irodában, hazamegyünk a meleg lakásba és rendelünk egy pizzát ha éppen semmit nem találunk a hűtőben. Nekem Petrus Márti, kedvenc üzletasszonyom nyitotta fel a szemem, vagy legalábbis emlékeztetett rá, hogy volt nekem máshogy is, onnan jöttem, ahová most sokan tartanak – mesélte Kovács Imre.

A kezdeményezésnek önálló Facebook oldala is van, amit itt lehet elérni. Emellett van egy csoport is a Facebookon, ahová a gyerekek kívánságait vezették fel. Aki segíteni szeretne, ide kattintva kérjen belépést, és máris olvashatja, mik a kívánságok, és egy neki tetszőt ki is választhat.

Az akció óriási siker lett: öt nap leforgása alatt 102 kívánságot teljesített a jótevők. De nem csak Orosházáról jelentkeztek az önkéntes Jézuskák. Ismeretségeken keresztül sok vidéki és fővárosi vállalkozó is csatlakozott. Még úgy is, hogy nincs személyes kapcsolatuk, sőt, néhányuk még soha nem járt Orosházán. De az orosházi barátaik lelkesedése rájuk is átragadt, így ők is beszálltak.

Karácsonyig viszont még több mint két hét van, és bizony bőven akad hátrányos helyzetű, rászoruló gyermek a térségben. De többen jelezték a Facebook csoportban, hogy szeretnének még segíteni. Így indul az újabb kör: még több kívánság várja továbbra is az adni vágyókat.

A kezdeményezéshez több orosházi vállalkozás is csatlakozott. A város több üzletében feleslegessé vált játékokat, ruhákat, mesekönyveket, cipőket, tartós élelmiszereket lehet leadni. Az üzletek listája ide kattintva található.

Az összegyűlt ajándékokat és adományokat december 20-án a művelődési házban adják át, ahol a programok és a játszóház is ünnepre hangolja majd a családokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.