- hirdetés -

A kitűnő koncertorgonista Orosházán kezdi SPIRIT elnevezésű turnéját. Azt kéri, az előadásra érkezzünk saját készítésű karácsonyfa díszekkel, és nyitott lélekkel.

Rákász Gergely szinte már hazajár Orosházára, az elmúlt években rendre teltházas koncerteket adott a művelődési központban, aminek végén a közönség pirosra tapsolta a tenyerét. A zene mellett lelki feltöltődést és közösségi élményt is kapunk a koncertjén. Most is arra készül, hogy így indítson el bennünket, orosháziakat az adventi hónapra. Az Amadeus kávéházban beszélgettem Gergellyel.

Évek óta nálunk kezded a turnédat, és mindig december 2-án. Ez véletlen, vagy szándékos?

– December 2-a nekem Orosházát jelenti, és azon dolgozunk, hogy beégjen az orosháziak agyába, hogy ezen a napon jövök egy jó orgona koncerttel a városba. Abból indultunk ki, hogy Győrben, az én szülővárosomban most már több, mint tíz éve vannak így adott dátumon orgonahangversenyek és már nyár végén elkezdik keresni az emberek a jegyeket, mert annyira megszokták, hogy akkor ez van. Azt szeretném, hogy azokban a városokban, ahol hasonló szeretettel fogadtak mindig, mint Győrben, ott szintén legyen egy ilyen alkalom, kvázi egy ajándék nap az adventi időszakban. Másrészt én is úgy szervezem az életemet, hogy tudom, ha december 2-a, akkor az egy jó kis koncert Orosházán.

Rákász Gergely most is arra készül, hogy elvarázsolja az orosházi közönséget
Rákász Gergely most is arra készül, hogy elvarázsolja az orosházi közönséget

Tavaly gyertyák között, spirituális létben hallgattuk a koncertet. Idén mivel készülsz?

– A tavalyi hangverseny, az Illuminations közös gyertyagyújtással indult a koncert elején, ami összekapcsolt mindenkit. Ez is volt a célja, hogy ne csak egy közönség legyen, akik meghallgatnak egy művészt, hanem egy közösség, a művész és a közönség együttese üljön a teremben. Ez be is jött, emlékezetes volt a tavalyi hangverseny.

Úgy tűnik, neked fontos a közösség, szinte minden alkalommal e köré építed a koncertjeidet.

– Igen, fontos. Egyre inkább azt tapasztalom, hogy furák a közösségeink, ahol már csak klikkelünk.

Sokszor éveken át nem találkozunk emberekkel, de minden nap lájkoljuk őket a kiber térben. Éppen a szeretet ünnepére készülve a karácsony lenne az az időszak, amikor fölrázva az embereket arra kell emlékeztetni mindenkit, hogy a kapcsolat, a közösség az ember és ember között zajlik, szembe nézve, kézen fogva, együtt léve, szívtől szívig.

Azért is dolgozom, hogy ez a jó értelembe vett régimódi közösségi élmény megvalósulhasson. A tavalyi turné – talán éppen ezért is – nagyon sikeres volt, mindenhol teltház fogadott. Azon gondolkodtam, hogyha ekkora igény van az emberek szívében arra, hogy összekapcsolódjunk és egy közösségi élményt éljenek meg egy koncerten, miként lehetne ezt megismételni, még jobbá tenni. Magasan volt a léc, de talán sikerült.

Készítsetek saját díszeket

SPIRIT az új turnéd címe. Ezek szerint most is a lélekre akarsz hatni?

– A közösségi érzés a fontos. Fél évet dolgoztunk a stábbal, hogy most is minden jó legyen és élményt adjunk. Most mindenkit arra kérek, hogy egy saját készítésű karácsonyfadísszel érkezzen a hangversenyre. Lesz egy turnékarácsonyfánk, azt minden helyszínen fel fogjuk állítani. Erre kell ráakasztani azt a díszt, amit otthonról hozott a néző. A fát és a díszeket pedig visszük tovább a következő helyszínre. Így nem csak egy helyszínen kapcsoljuk össze a lelkeket, hanem mindenhol, ahol megszólal a SPIRIT című műsor. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy fog sikerülni.

De mi lesz azokkal, akiknek sem idejük, sem tehetségük nincs díszeket készíteni otthon? Mert biztosan lesznek, nem is kevesen.

– Azokra is gondoltunk, akik hozzám hasonlóan mindig bajba keverednek, amikor ollót, meg tűt fognak a kezükbe. Én sosem boldogultam azokkal a kis angyalkákkal, amiket körbe kell vágni, nem vagyok egy kreatív típus. És azt is tudom – szintén magamból kiindulva – hogy sok embernek soha semmire nincs igazán ideje. Ezért összefogtunk Böjte Csaba atyával és az Ő alapítványával. Az Erdélyben nevelkedő árva gyerekek készítenek egy csomó díszt, amit elküldenek nekünk. Minden helyszínen ott lesznek ezek a díszek és lehet közülük válogatni, majd amelyik tetszik, felakasztani a fára. Cserébe pedig a helyszínen lehet jótékonykodni a gyerekek javára, az így befolyt összeget pedig december végén egyben elküldjük a gyerekeknek Erdélybe. Úgyhogy ez egy olyan win, win, win, nyer, nyer, nyer helyzet lesz minden tekintetben. Lesz egy élmény, lesz egy jó koncert, lesz egy nagyon izgalmas együtt cselekvés, egy fa díszítés az adtventben. Én a szívemben azt érzem, hogy ez jó lesz.

Azt hiszem, a közösségi élményes részt kimerítettük, térjünk át a zenére, hiszen az emberek az orgona játékodra is kíváncsiak. Mely szerzők milyen művei alkotják az idei repertoárt?

– A hangversenynek van egy alcíme is: “Az Ünnep lelke avagy, szabadítsa fel az önben élő gyermeket”. A fentebb vázolt díszítéssel egyrészt fel lehet szabadítani a gyermeki lelket, de a darabokat is úgy válogattam, hogy mindezt segítse. Egyrészt lesz Mozart, aki a hull a pelyhes fehér hóra írt egy karácsonyi variációt. Ez már eleve egy teljesen gyermeki megközelítés. Na de mégiscsak zseniális hallani azt, hogy Mozart mit művel egy ilyen nagyon egyszerű gyermekdallal. Bachnak egy olyan fugáját is eljátszom, amit kevesen ismernek, az egy boszorka van című gyerekdal témájára írta. Bach persze nem ismerte az Egy boszorka vant, ez csak egy érdekes egybeesés, de nagyon különleges lesz. Reneszánsz táncokat is fogok játszani, ahol a játékosság a hangszínek variálásában ölt majd testet. Emellett lesz még meglepetés is, de minden darabban megnézzük, hogy a zeneszerzőknek hogyan sikerült felszabadítani a benne rejtőzködő gyereket.

Ha végignézek a decemberi programodon, teljesen tele van fellépéssel. De akkor hogyan készülsz a karácsonyra?

– Zenével, a karácsonyi koncertekkel. Esélyem sincs másképp, de ez nem gond. Ezek a fellépések olyan belső töltést adnak, amit évek óta tapasztalok és nem cserélnék el semmivel. Számomra a bevásárló központokba járás nem opció. Eldönteni, hogy melyik rokonnak kell kesztyű és melyiknek sapka, na ez tőlem nagyon távol áll, ezt mindig a családra hagyom. Ezzel szemben az, hogy emberekkel találkozom, szemekbe nézek, együtt mosolygunk, közösségek formálódnak, élményt kapnak az emberek, olyan töltő erő számomra is, mint művész számára, hogy ennél jobban én nem tudok készülni az ünnepre.

Rákász Gergely koncertje december 2-án, 18 órakor kezdődik a művelődési központban. Jegyek a PMK-ban kaphatók, bővebb infók itt. Az orosházi koncertre itt lehet bejelentkezni a Facebookon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.