- hirdetés -

Hetedik éve, hogy hatalmas adventi koszorú épül Orosházán, amely köré évről évre több ezren gyűlnek össze az ünnepvárás vasárnapjain. Az idei ünnepi programokat sajtótájékoztatón részletezték a szervezők.

Páratlan összefogással valósulnak meg az ünnepi programok Orosháza főterén − emelte ki a csütörtöki sajtótájékoztatón Kiss László, a Jövő Építők TDM alelnöke, hozzátéve, újdonságot ezúttal is tartogat az adventi programsorozat.

− Épül a korcsolyapálya, amely ezúttal is ingyenes lesz. Hétköznap délelőttönként az iskolák használhatják, délutánonként pedig bárki.

A főtéren helyet kap a mesekönyv, a Betlehem és karácsonyi vásár is lesz, a tavalyinál bővebb kínálattal − sorolta Kiss László.
− Újdonság az adventi naptár, a Jövő Építők TDM jótékonysági kezdeményezésének célja, hogy a nagyobb cégek bevonásával megajándékozza a város óvodás csoportjait. Készítettünk egy 24 ablakos adventi házikót, minden nap óvodások nyitják a soros ablakot, az alatta rejlő ajándékok az egész csoporté − részletezte az alelnök. A kezdeményezéshez még lehet csatlakozni, a cégek információkat a Tourinform irodában kérhetnek.

Az Orosházi Advent 2014 programsorozat kiadványnak borítója. Már lehet keresni a 8 oldalas kiadványt
Az Orosházi Advent 2014 programsorozat kiadványnak borítója. Már lehet keresni a 8 oldalas kiadványt

Csütörtökre 1000 példányban elkészült az Orosházi Advent 2014 kiadvány is, amely minden fontos információt tartalmaz az ünnepi programokról. A kiadvány elérhető a művelődési központban, a vendéglátó egységekben, az önkormányzatnál is. Interneten pedig az Oros-haza Baráti Kör oldalán és Gyopárosfürdő honlapján lehet tájékozódni.

Kiss László hozzátette, a Városüzem munkatársai már hetek óta készülődnek, szerelik a karácsonyi fényeket, építik a korcsolyapályát, hogy november 30-ára minden kész legyen és Orosháza belvárosában egy hónapig minden az ünnepről szóljon.

A gyertyagyújtások köré programokat szervezni a művelődési ház feladata. Pusztai Lajos igazgató kiemelte, a gyertyagyújtások vasárnapjain ezúttal nem csak az iskolások adnak műsort, hanem további fellépők is szórakoztatják majd az érdeklődőket, például a Vivat Bacchus. (Az adventi események programjai itt érhetők el).

Az első gyertyagyújtás november 30-án lesz, és ünnepi műsort a Székács iskola adja, a második adventi vasárnap a Vörösmarty, majd a református iskola diákjai lépnek fel, a legutolsón pedig az Eötvös iskolások − sorolta Pusztai Lajos. A gyertyákat ezúttal Orosháza nagy adózó cégeinek vezetői gyújtják meg, miután megosztották adventi gondolataikat az ünneplőkkel.

Az ünneplők a várakozások és az elmúlt év tapasztalatai szerint idén is több ezren lesznek mind a négy vasárnap. Ezért is fontos hogy hatalmas, 6 méter átmérőjű a koszorú, aminek építéséhez november 28-án kezdenek hozzá az Oros-haza Baráti Kör tagjai a református iskola tornatermében. A szalagok színei ebben az évben is szavazáson dőlnek el. A baráti kör Facebook oldalán november 25-ig lehet választani a három színkombináció közül.

Pusztai Lajos, Kiss László és Kálmán László mutatták be a részletes programot (Fotó: Melega Krisztián)
Pusztai Lajos, Kiss László és Kálmán László mutatták be a részletes programot (Fotó: Melega Krisztián)

− A koszorúra idén új díszek is kerülnek, a Wesley iskolások már el is készítették a darabokat, csak az égetés van hátra − tudtuk meg Kálmán Lászlótól. Az Oros-haza Baráti Kör elnökét már jól ismeri a fővárosi gyertyaöntő, idén is öt gyertyát rendelt az egyesület nevében. Az ünnepi hetek alatt ugyanakkor felhasználják a megmaradtakat is, hiszen egy hónapon keresztül minden este égnek a gyertyák, hétről hétre egyel több.
Ebben az évben is zsíros kenyérrel, forró teával készül a baráti kör, a Rotary Klub jóvoltából forralt bor is lesz.

– Arra biztatok mindenkit, hogy a forró italokat műanyag pohár helyett bögréből kortyolja. Az elmúlt években több ezer műanyag pohár fogyott el az ünnepi rendezvényeken. A környezet védelme érdekében is szorgalmazzuk, hogy az ünnepvárók saját bögrével érkezzenek a főtérre, de készülünk mi is: ajándéknak is kiváló piros ünnepi bögrénken fehér nyomattal lesz rajta az Orosházi Advent 2014 logója és karácsonyi motívumok

– mondta Kálmán László.

Az adventi események kísérőprogramja évek óta a Jótékonysági Mikulás-futás. December 5-én a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat szervezésében ezúttal is várják a csomagokat és a futni szándékozókat is. További részletek a Diáktanyán.

Akik nélkül:
Orosháza Város Önkormányzata, Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt., Oros-haza Baráti Kör, Jövő Építők TDM, Orosházi Rotary Club, Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, Orosháza-Gyopárosfürdőért Idegenforgalmi Egyesület és a Petőfi Művelődési Központ.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.