- hirdetés -

Hazánkban még nincs influenza járvány, de már elindult a védekezés. Bővült a jogosultak köre is az ingyenes influenza elleni védőoltásra.

Már nem csak a 65, hanem a 60 éven felüliek is jogosultak a térítésmentes influenza elleni védőoltásra. Számukra és a rizikócsoportokba tartozók részére 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre. Az oltóanyag már az egészségügyi szolgáltatóknál van. A szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amelyet még a járvány kialakulása előtt, tehát most érdemes kérni, írja a Tisztiorvosi Szolgálat.

Az influenza figyelőszolgálat szeptember 29-én kezdte meg működését. Az elmúlt héten mintegy 5 600-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, jelenleg nincs influenza aktivitás hazánkban. Országos járványról akkor beszélünk, ha az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma meghaladja a heti 15 ezret – hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ. A járvány csúcsa általában február-március hónapokra esik.

Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul. Ugyanakkor a súlyos szövődménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést igényelhetnek. Ebből a szempontból különösen veszélyeztetettek az idősebb korosztályok, a várandósok, a kisgyermekek, illetve az alapbetegségük miatt rossz általános egészségi állapotú emberek.

A 60 év felettiek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók kérhetik a térítésmentes oltást háziorvosuktól, illetve foglalkozás-egészségügyi orvosuktól. Idén is többféle szezonális influenza elleni vakcina kapható gyógyszertári forgalomban, így azok is beoltathatják magukat influenza ellen, akik nem jogosultak térítésmentes oltásra.

Fontos tudni, hogy egyetlen védőoltás, így a szezonális influenza elleni oltás sem garantál 100 százalékos védettséget. Az influenza esetében rendkívül nehéz megjósolni, hogy mely vírustörzsek lesznek felelősek a járványért – hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ. A térítésmentes oltáshoz biztosított oltóanyaggal végzett oltás három influenzavírus ellen nyújt védelmet. Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy a szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.