- hirdetés -

A Diákolimpia országos döntőjét rendezték városunkban a 11 és 12 éves korosztályú birkózók számára. Szombathelytől Miskolcig, Soprontól Szegedig az ország minden részéből érkezett a 265(!) birkózó palánta, akik a három szőnyegen mérték össze erejüket.

Dugig telt az Eötvös-csarnok péntek délelőtt és ezúttal a sportolók voltak sokkal többen a nézőknél. A rendező Orosházi Spartacus 16 versenyzővel képviseltette magát a Hegedűs Pál Emlékversenyen, a Diákolimpia Szabadfogású Országos Döntőjén. A megnyitón a fiatal versenyzők olimpiai esküt tettek, csakúgy mint a „nagy” olimpiára utazó felnőtt sportolók.

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere nyitotta meg a versenyt. Reményét fejezte ki, hogy minden résztvevő jól érzi magát városunkban, esetleg lesz idejük egy kicsit szétnézni is, és hogy jó hírét viszik Orosházának szerte az országba. A városvezető után dr. Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke köszöntötte a versengeni érkezett ifjú reménységeket.

Kis emberek nagy küzdelmei a szőnyegen (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit
Kis emberek nagy küzdelmei a szőnyegen (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Az ünnepélyes megnyitó után elkezdődtek a versenyzők életkorát és tapasztalatát meghazudtoló színvonalú küzdelmek. A mérkőzések láttán elégedetten csettinthettek a jelenlévő egykori felnőtt olimpikon birkózók is, hiszen a 11-12 évesekre jellemző vehemenciával estek egymásnak a gyerekek. A győztesek öröme mindenütt és mindig egyforma. Egyedül az elvesztett meccsek után itt-ott kicsorduló könnyek utaltak a kis birkózók életkorára.

Jó úton jár a magyar birkózás

Természetesen megragadtuk az alkalmat és megkérdeztük dr. Hegedűs Csabát, mit érez a teli csarnok, a sok-sok fiatal birkózó küzdelmei láttán?

dr. Hegedűs Csaba egykor maga is a szőnyegen küzdött
dr. Hegedűs Csaba egykor maga is a szőnyegen küzdött

– Mindig meghatódom, amikor az Olimpia szóba kerül. Nem volt ez másként most sem, különösen amikor a gyerekek „olimpiai” esküjét hallgattam. A 265 versenyző és a teli csarnok látványa szintén szívet melengető. Orosháza és a rendező Spartacus sportegyesület már rég az egyik fellegvára a magyar  birkózásnak és a küzdelmek színvonalára sem lehet panasz. Hála az égnek, a magyar birkózó sport utánpótlását illetőleg csupa jót tudok mondani – emelte ki Hegedűs Csaba.

–  A két éve elindított utánpótlás fejlesztési program működik és az elmúlt időszakban megkétszereződött az utánpótlás korú fiatalok száma. Ez és a magyar edzők világszínvonalú tudása jogos reménységgel tölthet el minket, hogy a jövő nagy világversenyein a magyarok az esélyesek közt lesznek ott. A kormány kiemelt támogatásának köszönhetően a különböző korosztályos válogatottak versenyeztetése is biztosított. Nagyon remélem, hogy néhány év múlva a most, itt birkózó fiatalok közül sokakat láthatunk majd a nagy nemzetközi versenyek, ill. az olimpia szőnyegein – zárta szavait a magyar sport 100. olimpiai aranyérmét szerző elnök és indult vissza nézni a küzdelmeket.

Szombaton is a birkózóké lesz az Eötvös csarnok, november 15-én a Felföldi Sándor Emlékverseny Leány Diák és Serdülő Országos Bajnokságra kerül sor, melyen – ugyancsak 10.30-as kezdéssel – mintegy 150 indulóra számítanak a szervezők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.