- hirdetés -

Elhárult az informatikai akadály, újra működik a rendszer. Ráadásul hűtőre most már bárki pályázhat. Összegyűjtöttük a dél-alföldi időpontokat.

Háztartásigép-, fűtőberendezés- és nyílászárócserére teremt lehetőséget az a három lakossági energiahatékonysági pályázat, melyeket szeptember végén hirdetett meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Összesen 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre.

Azonban többször is összeomlott az informatikai rendszer, így elhalasztották a pályázatok benyújtási határidejét.  A pályázatkezelő ÉMI Nonprofit Kft. honlapján található tájékoztatók szerint a nagy érdeklődésre való tekintettel, valamint a pályázatok zavartalan benyújtása érdekében a tárca régiónként eltérő beadási határidőket jelölt meg. A fejlesztési tárca korábban is jelezte, a hiba miatt senki nem eshet el a pályázati lehetőségtől. Az eddig beérkezett hűtőgépcsere- és fűtéskorszerűsítési pályázatok érvényesnek minősülnek, ismételt benyújtásukra nincs szükség.

Hűtőre már mindenki pályázhat

– Időközben az NFM-nél sikerült elhárítani az informatikai problémákat, és új határidők születtek az „Otthon melege” pályázati program beadása kapcsán – tájékoztatott Kovács Péter, az orosházi Széchenyi Programiroda vezetője. Eszerint régiónkban a fűtéskorszerűsítés (kazáncsere) november 24-től, háztartási nagygépcsere (hűtőgép) november 26-tól, a nyílászárócsere pedig december 2-től pályázható.

– Változás még, hogy a hűtőgépcsere alprogramra nemcsak nyugdíjasok és nagycsaládosok, hanem minden magánszemély pályázhat, de ők csak november 28-tól adhatják be az igénylésüket – tette hozzá Kovács Péter.

A minisztérium szerint a pályázatok felhasználásával mérséklődik a hazai energiafogyasztás és tovább csökkennek a lakosság rezsikiadásai. Emellett jelentős szén-dioxid kibocsátás csökkenés érhető el országos szinten.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.