- hirdetés -

Egyre fiatalabbak fogyasztanak alkoholt, és egyre többen használnak valamilyen illegális szert. Orosházán is jelen vannak a dizájner drogok, de az országoshoz képest igen csekély mértékben. Egyeztetett a szakma.

Fontos a szülők felvilágosítása – akár ez is lehetne annak a szakmaközi megbeszélésnek az összegzése, melyet a kistérségi családsegítő szolgálat, illetve az orosházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) rendezett november 4-én.

Családsegítők, gyermekorvosok, rendőrök, mentősök, pedagógusok és segítő helyek képviselői – több mint 50-en vettek részt a polgármesteri hivatalban tartott egyeztetésen. A téma a fiatalkori devianciák és kezelési lehetőségei voltak, de a drogfogyasztás problémája is nagy hangsúlyt kapott. Megnyitó beszédében Dávid Zoltán, az orosházi KEF elnöke elmondta: az utóbbi négy évben új típusú kábítószerek jelentek meg a piacon.

– Ezek ellen tenni kell, a fő cél pedig nem más, mint a megelőzés. Csak az elvégzett munkának van gyümölcse – hangsúlyozta Dávid Zoltán. Hozzátette, a konferencia a fiatalkori devianciák és kezelési lehetőségei a téma, ennek egy része a drog is.

Beszéljünk róla

Kálmán László a rehabilitációról beszélt az egyeztetésen (archív fotó)
Kálmán László a rehabilitációról beszélt az egyeztetésen (archív fotó)

Pesics Zsuzsanna klinikai szakpszichológus, iskolapszichológus a család és a szocializáció szerepéről tartott előadást. A deviancia, vagyis a társadalmi normáktól való eltérés már gyermekkorban megfigyelhető. Minél előbb felfedezik és kezelik a problémát a szakemberek, annál biztosabb, hogy egészséges felnőtté válik a gyermek. Fontos, hogy a gyerekekkel megértessük: a szakemberek segítők, akik megoldást nyújtanak a problémákra, emellett a szülőknél is fontos a szakemberek támogatása, az értékrend, fejlődési út bemutatása – emelte ki Pesics Zsuzsanna. A szakember hozzátette, a deviancia kiszűrése mindig a megelőzéssel kezdődik: a jeleket fel kell ismerni, a megoldási lehetőségeket pedig fel kell kínálni.

Kevés statisztika készül a kábítószerfogyasztásról – tudtuk meg a szakmaközi megbeszélésen Kovács Tibortól. Az orosházi mentőállomás vezetője szerint míg 10 éve a psziochostimulánsok voltak a népszerűek a fiatalok körében, most egyre többen és egyre korábban fogyasztanak alkoholt a bulikon. Jelen vannak a kanabis-származékok is, terjed a “mű-fű” – már az iskolákban, a hétköznapokon is. A legnagyobb probléma az, hogy ezek az anyagok mérgezéses tüneteket produkálnak, és más a hatásfokuk is, a terjesztők sem tudják, mit is adnak tovább. Kovács Tibor elmondta, mindez sokkal inkább a nagyvárosokra jellemző, kevésbé a vidékre.

Kálmán László, a Mi-Értünk Egyesület munkatársa már a kezelési oldalról beszélt, szerinte csak kevesen tudják, milyen is az ellátás a rehabilitációs központokban, ezért fontos a felkészítés. A közösség alapú ellátásoknak is jelentős a szerepük, hiszen a lakókörnyezeten belül könnyebb a reintegráció.

Drogfogyasztás: 50 százalékkal többen

Az utóbbi években a témában készített vizsgálatok, felmérések adatai az illegális szerek használatát illetően – kiváltképp a 9. és 11. évfolyamos fiúk körében – emelkedést mutatnak: az adatfelvételek szerint minden ötvenedik középiskolás fiú naponta él valamilyen illegális szerrel.

A dizájnerdrogok veszélyesek (illusztráció)
A dizájner drogok veszélyesek (illusztráció)

Az elmúlt négy évben a középiskolás diákok körében közel 50 százalékkal nőtt az amfetamin-származékok fogyasztása – áll egy, a rendőrség által kiadott közleményben. Az új típusú, viszonylag olcsón beszerezhető, könnyen hozzáférhető dizájner drogok Magyarországon 2010-ben jelentek meg.

Erre hívták fel az orosházi rendőrkapitányság munkatársai a figyelmet az egyeztetésen. Madarász Géza drogprevenciós tanácsadó elmondta: a tendencia Orosházán is megfigyelhető, a dizájner drogok városunkban is jelen vannak, de az országoshoz képest igen csekély mértékben.

– Több fronton harcolunk a kábítószerbűnözés ellen, egyrészt felderítéssel, másrészt a megelőzéssel. Hosszú ideje működik a DADA program az általános iskolákban, a középiskolákban pedig az Ellenszer két éve. Idén indult A szülők és a családok kiemelt partnerei a kábítószerbűnözés megelőzésében nevű projekt – tudtuk meg a drogprevenciós tanácsadótól, aki hozzáteszi: utóbbi kapcsán kifejezetten a szülőkre számítanak, tájékoztatva őket a kábítószerfogyasztás problématikájáról, a büntetőjogi következményekről, a megelőzésről. Lehetőség nyílik tanácsadásra és fogadóórára is, melyről korábban itt írtunk.

Az Északi Támpont Egyesület megdöbbentő, VegyDesigner című dokumentumfilmje szerint a magyar lakosság egyharmada függ valamilyen szertől (legyen az alkohol, cigaretta vagy drog) és mintegy 50 ezer drogfüggő él Magyarországon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.