- hirdetés -

Szombaton a Márton-napi Ludasságokon bizonyítja a Balkan Fanatik, hogy a folk és az elektronikus zene igenis jó barátok. Van két páros jegyünk a koncertre.

Még áprilisban kérdezte meg a művelődési központ arról az orosháziakat, hogy kiket szeretnének hallani idén a városi rendezvényeken. Így jött koncertezni hozzánk a Kiscsillag az Orosháza Fesztivál keretében. Most újabb hazai csapat érkezik hozzánk, és folk-hangulatot hoznak majd magukkal: ők a Balkan Fanatik.

Balkan Fanatik - szombaton Orosházán
Balkan Fanatik – szombaton Orosházán

A 2002-ben alakult együttes tagjai több évtizedes zenei múlttal a hátuk mögött döntöttek úgy, hogy műfaji és stílusbeli határokat átlépve Balkan Fanatik néven egyesítik zenei elképzeléseiket. Jorgos Tzortzoglou a Barbaronak, valamint a Gépfolklórnak volt a vezetője. Az ő ötlete volt, hogy a Lepés Gábor (Lepe) – számtalan magyar előadó producere és hangmérnöke – által képviselt elektronikus zenét elegyítsék némi betyáros virtussal, valamint népzenei elemekkel. Mivel utóbbiak főleg kárpát-medenceiek és balkániak, nem nehéz kitalálni, miért kapta az együttes a Balkan Fanatik nevet. Nemsokára pedig nálunk, Orosházán mutatják be, milyen könnyedén is elegyítik ezt a két, elég távolinak tűnő irányzatot.

A csapat nemrég jelentette meg negyedik nagylemezét, mellyel a megszokott korongok után egy eddig ismeretlen útra lépett. A most megjelent On The Road című lemezükön ugyanis ezúttal a magyar népzenét török-arab motívumokkal gyúrták egybe, majd mindezt elektronikus köntösbe bújtatták. Az album nem tipikus Balkan Fanatik-lemez, hanem a november 8-án, Orosházán koncertező csapat két zenei agyának, Lepének és Yorgosnak egy „Oriental” side projektje.

Ha kíváncsi vagy rá, mit is jelent ez, vagy egyszerűen csak imádod a zenekart és még nem szerezted be a jegyeket a hétvégi koncertre, olvasd el figyelmesen cikkünket és válaszolj helyesen kérdésünkre! Megéri hiszen két darab páros belépőt sorsolunk ki a helyesen válaszolók között. A kérdés így hangzik:

Milyen zenei motívumokat dolgozott fel a Balkan Fanatik új, On The Road című albumán?

A, indiai

B, bolgár

C, török-arab

A helyes válasz betűjelét küldd a jatek@oroscafe.hu e-mail címre november 6-a (csütörtök) 13 óráig, ne felejtsd el megírni a neved és az elérhetőséged. Az e-mail tárgya legyen: Balkan Fanatik. A helyesen válaszolók között kisorsolunk két páros belépőt az együttes november 8-ai koncertjére a Márton-napi Ludasságokon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.