- hirdetés -

Több tízmillió forintos bírságra számíthat a szabálytalanul működő sajtüzem. A termékek orosházi üzletben is kaphatók voltak, de már nem: a problémás árut azonnal levették a polcokról.

Egy fővárosi sajtüzemben végett vizsgálat során kiderült, hogy rendszeresen hőkezelték a lejárt alapanyagokat és selejt termékeket késztermékeik előállításához – derítette ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy vizsgálat során. Az élelmiszerbiztonsági hatóság eddig 160 tonna ilyen alapanyagnak szánt terméket semmisített meg azonnali hatállyal. A „friss” termékekbe több éve lejártakat is bedolgozhattak. A lejárt termékek jelentős része gusztustalan, szennyezett, penészes, rovarokkal belepett volt. A cég készletét zárolták, az üzletekbe kikerült késztermékek visszahívása folyamatban van. Az üzem előreláthatólag több tízmillió forintos bírságra számíthat.

Azonnal levették a polcokról

 (Fotó: NÉBIH)
A sajtüzemben készült a felvétel (Fotó: NÉBIH)

Az orosházi Tesco polcain többféle sajtkészítmény megtalálható, utánajártunk, jutott-e az orosházi üzletbe a problémás termékekből, és ha igen, mi lett a sorsuk? A Tesco sajtóosztálya az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

„A NÉBIH által közzétett listából 10 termék több lejárati idővel is megtalálható volt választékunkban. Mivel felelős élelmiszer vállalkozóként kiemelt fontosságú számunkra vásárlóink biztonsága, a közzétételt követően haladéktalanul kezdeményeztük nem csupán a NÉBIH által megjelölt lejárati idejű tételek, hanem a szóban forgó 10 termék összes elérhető készletének eladótérből történő kivonását, amely október 21-én megtörtént.”

A Lidl helyi üzletében az említett termékek közül egy sem volt. Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. PR vezetője kiemelte, a cég semmilyen kapcsolatban nem állt a forgalmazóval, így az említett 93 termék közül egy sem található meg nemcsak az orosházi, de az ország egyik Lidl áruházában sem.

93 terméknél bizonyosodott be, hogy a szabálytalanul készítették el, ennek listája itt található.

A NÉBIH megdöbbentő képsorokat rögzített az említett sajtüzemben. Csak erős gyomrúaknak ajánlott!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.