- hirdetés -

Október 15-e a Fehér Bot Napja világszerte, melynek célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére – Orosházán is.

A fehér bot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze, alkalmazásának gondolata a francia Guilly d’ Herbemont grófnőtől származik – ez lett a jelképe a vakok és gyengénlátók világnapjának. Az országban több helyen tartottak ennek alkalmából rendezvényeket, a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének orosházi szervezete is tartott egy kisebb ünnepséget  a Pacsirta utcai Pártok házában október 21-én.

A Vadvirág Esély Klub fiataljai az Operaház Fantomja című musicalből adtak elő egy dalt a Fehér bot napi ünnepségen (Fotó: Zavada Andrea)
A Vadvirág Esély Klub fiataljai az Operaház Fantomja című musicalből adtak elő egy dalt a Fehér bot napi ünnepségen (Fotó: Zavada Andrea)

A szűk körű ünnepségen mintegy huszan vettek részt, mely már több évtizedre tekint vissza, az elsőt az 1950-es években rendezték meg. A megjelenteket a Vadvirág Esély Klub tagjai örvendeztették meg két zenés produkcióval. Tóth György, az orosházi körzeti csoportvezető elárulta, hogy a műsor előadóinak kiléte nem véletlen: mint mondta, azt szerették volna, ha a fiatalok önbizalmat merítenének a fellépés segítségével, annak sikeréből.

Nem csak a fehér bot, de sok egyéb eszköz van a vakok és gyengénlátók segítségére. Korábban már írtunk a Taktilis kőről, aki kíváncsi rá, mi is ez, olvassa el erről készült cikkünket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.