- hirdetés -

Ha harmóniában vagy magaddal, még pocsolyába se lépsz, beteg meg pláne nem leszel – véli Rudolf Péter. A Kossuth-díjas színész a Richter Egészségváros programján járt Orosházán. Éltünk az alkalommal és kérdeztük: az egészségről.

– Nem tudom megmondani a tutit, csak azt, hogy nekem mi vált be – mondta el az OrosCafénak Rudolf Péter. Az ismert színész évek óta részt vesz a gyógyszergyár rendezvényén, legutóbb Orosházán hívta fel a figyelmet arra, fontos, hogy tegyünk önmagunk és családunk egészségéért. 

Rudolf Péter azt mondja, a felkérés pillanatában egyértelmű volt, ott a helye, részt vesz a kezdeményezésben. Ahogy ő fogalmazott: ha pár ember miatta, az ő személyisége, munkássága miatt látogat el a programra, és vesz részt a szűréseken, akkor neki, a színésznek igenis az a dolga, hogy ott legyen a rendezvényeken.

A kezdeményezés egyik fő mondanivalója, hogy tegyünk saját egészségünkért. Ön mit tesz egészsége megőrzéséért?

– Bár közhelyszerűen tudjuk, hogy milyen fontos a szűrés, a megelőzés, de korábban én sem léptem ezen a téren. Profán hasonlat, de ha az autót kötelező elvinni szervizeltetni, abszurd, hogy önmagunkat nem kényszerítjük a folyamatos karbantartásra. Ma már persze ilyen dolgokra is odafigyelek, mint ahogy a mozgásra is.

Focizik, fut a kutyával, és rendszeresen "szervizeltet" Rudolf Péter (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Focizik, fut a kutyával, és rendszeresen „szervizeltet” Rudolf Péter (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Amióta élek focizom. Nekem ez a legjobb kikapcsolódás és kondicionáló torna. Már 30 éve, hogy minden kedden és csütörtökön reggel összejövünk a színész-válogatottal, edzünk, és nagypályás meccseket is játszunk. A nagypályás sprintemnél nem sok szánalmasabb látvány létezik, de azért a testemnek, lelkemnek jót tesz. A múlt évben arra is rákényszerültem, hogy fussak az erdőben, mivel egy kutya hozzánk csapódott karácsonykor, és nagy a mozgás igénye. Meg kell, hogy mondjam, kifejezetten élvezem. Futás közben valamilyen anyag felszabadul a testben, mert a végére valahogy mindig jobb ember vagyok. Kevesebb méreganyag van bennem, valóságos és elvont értelemben is.

A színészek élete elég rendszertelen. Hogyan tudja beépíteni az egészséges életmódot a mindennapjaiba?

– Át kell állítania az embernek az agyát. Például az egy nagy kamu, hogy nincs idő mozogni. Ezt csak elhitetjük magunkkal, pedig mindig meg lehet oldani. Ha más nem, ébredés után egy kis gimnasztika, vagy néhány fekvőtámasz, és másként indul a nap. Persze van, amikor nagyon nehéz megoldani, de nekem szerencsém van: a feleségem támogat, kitalálja az életünk ezen részét is, sőt nagyon jól és egészségesen főz.

„Vegyél erőt magadon, utána állati jó érzés lesz”

Az egészségnek a mentális egészség is fontos része.

– Szerintem ez a leglényegesebb, ezt venném legelőrébb. Ha az ember harmóniában van önmagával, akkor nem is lesz beteg. Furcsa módon akkor még meg se botlik, még csak pocsolyába se lép, valahogy az érzékei kihegyezettebbek. Elsősorban jóban kell lenni önmagunkkal, aztán rögtön a világgal. Nem akarom misztifikálni, de majdnem hogy minden betegségünk forrása pszichés eredetű. Én például hajlamos vagyok egy-egy hosszabb ideig meg nem oldott szituáció, szerep, vagy vágási pont után szétesni idegileg, erre is mindig jó a foci, vagy a mozgás. Egyszerűen összerakja magát az ember, és utána tisztábban lát.

A Richter a nőkért programon Ön az egyedüli férfi előadó.

– Valóban, és ez megtisztelő, mert hát kibeszéljen a nőkről, ha nem egy férfi? Szerintem én sokkal jobban látom ezeket a kérdéseket. Felneveltem három gyereket, abból kettő csajszi, és elég sok mindenen keresztülmentünk  az elmúlt évtizedekben. Talán jóízűt tudok beszélgetni arról, hogy a 21. században mit jelent a család. Hogy lehet intenzív munka mellett valahogy mégis csak fenntartani – nyilván nem kis nehézségekkel – azt a családideált, ami nélkül én nem tudnék létezni.

Milyen egészségmegőrző tippet adna az olvasóknak?

– Mindig zavarban vagyok azoktól a fickóktól, akik lángoló tekintettel elmondják nekem, hogy mit kell tennem. Csak azt tudom mondani, hogy nekem mi esik jól. Az biztos, hogy iszonyú nehéz megmozdulni, főleg, hogy jön az ősz, és zuhog kint az eső. Mindenkinek a saját útját kell megtalálni. Egyszerűen jobban indul a nap, és minőségibb az élet, ha az emberen nincs sok plusz kiló, valahogy erőt kell venni magadon, és utána állati jó érzés. Több ízben jártam már Norvégiában, és elképesztő, ahogy ők csinálják: mindig felhúzzák a sílécet, és mennek. Persze az olajuk is segít abban, hogy jól éljenek, harmóniában önmagukkal, de amíg nem találunk olajat, addig mozogjunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.