- hirdetés -

Október 1 az idősek világnapja, országszerte őket köszöntjük. Orosházán sem történt ez másként.

A társadalom megbecsülésének jeleként az ENSZ közgyűlése 1991-ben október 1-jét az idősek világnapjává nyilvánította. A cél nem más, mint az, hogy a nemzetközi figyelmet felhívják arra: az idősek tapasztalata, bölcsessége nélkül sokkal szegényebb lenne a világ.

A jeles nap alkalmából több orosházi szervezet, klub is köszönti az időseket, köztük az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálata, egy nappal korábban. A 12. alkalommal megrendezett ünnepségen 35 olyan időst láttak vendégül a Szántó Kovács János Területi Múzeumban, aki magányosan éli mindennapjait, tudjuk meg Halustyik Éva intézményvezetőtől. A családsegítő szolgálat az Egy Más JövőÉrt nevű alapítványa minden évben pályázatot nyújt be az önkormányzathoz, az így kapott támogatásból ezt, illetve egy karácsonyi ünnepséget tudnak rendezni.

A magányos időseket köszöntötték a múzeumban (Fotó: Zavada Andrea)
A magányos időseket köszöntötték a múzeumban (Fotó: Zavada Andrea)

A keddi rendezvényen Dávid Zoltán, a térség legnagyobb szociális intézménye, a Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum igazgatója köszöntötte az ünnepelteket, kiemelve a rengeteg tapasztalattal, örömökben és küzdelmekben teli élettel rendelkező idősek megbecsülését, a velük való törődés fontosságát.

A zenés és szórakoztató műsorok keretében a Rákóczitelepi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének néptánccsoportja is fellépett. A tagok közül Balogh Lajosné 1997 óta nyugdíjas, mintegy négy éve tagja a nyugdíjas klubnak, aki stábunknak elárulta az örök fiatalság titkát.
– Csak úgy lehet aktív életet élni nyugdíjas korban, ha klubba, közösségbe járunk, ahol szórakozni, beszélgetni, kirándulni, táncolni lehet. Mindig jó a kedv. Minden nyugdíjastársamnak azt javasolom, hogy menjen klubba, járjon közösségbe, mert csak úgy lehet örök fiatalnak maradni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.