- hirdetés -

Orosháza díszpolgára, Thék Endre relikviáit is kiállították Budapesten, köztük sok tárgy az orosházi múzeum gyűjteményének része.

A magyar műipar állócsillagai a XIX-XX. század fordulóján címmel nyílt kiállítás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában. Thék Endre az asztalos és bútorgyáros, Róth Miksa az üvegműves, mozaikkészítő, Jungfer Gyula a díszműkovács életútját és alkotásait tekintheti meg a nagyközönség az október 8-ig látogatható tárlaton.

Számos olyan tárgyat mutatnak be, amelyet eddig még sohasem hoztak nyilvánosságra, például Thék Endre lakásának egyes, saját maga által tervezett berendezési tárgyai, Róth Miksa irathagyatékának számos darabja, illetve néhány frissen megmentett tárgy a Jungfer cég gyártmányai közül. Mindhárom műiparos újító, feltaláló is volt a maga szakterületén. Szabadalmaik leírásai, a hely szelleméhez alkalmazkodva, ugyancsak megtekinthetők.

A kiállítást a Szántó Kovács múzeum tulajdonában lévő Thék-relikviák is színesítik – tudtuk meg Rózsa Zoltán múzeumigazgatótól.

Thék Endre (Orosháza, 1842. november 3. – 1919. június 8.) bútorasztalos, a magyar nagyüzemi bútorgyártás megteremtője.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.