- hirdetés -

Mint a fényképek és festmények, de mégsem azok. Elképesztő gobelinek, keresztszemes alkotások, hímzések egy helyen.

Az országban csupán két településen, városunkban és Győrben lehet akkora volumenű kézimunka kiállítást látni, amekkora szeptember 20-án Orosházán nyílt. Mintegy 700 alkotást csodálhatunk meg a Művészetek Házának paravánjain, képek, terítők, ruhák formájában – tudjuk meg Kátai Ferencé főszervezőtől.

Az alkotások nem csak megyénkből érkeztek, tiszaföldvári, sőt budapesti munkát is találunk a tárlaton. A tematika pedig vegyes: a konyhai csendélettől a tájképeken át az egészen aprólékos kidolgozású portrékig széles a skála. Sőt, a nem éppen szokványos témák is megjelennek, egy hatalmas Ikarus busszal is találkozhatunk, a traktorról már nem is beszélve. Távolról szinte kivétel nélkül fotóknak, akár festményeknek tűnnek, csupán közelről jöhetünk rá, hogy csak a vászon stimmel, máskülönben fonál az alkotások alapja.

A Művészetek Házában látható a tárlat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A Művészetek Házában látható a tárlat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Több száz különböző látásmód és megszámlálhatatlan mennyiségű munkaóra, valamint öltés gyűlt össze, melyekben egy a közös: a kézimunkázás szeretete. Az alkotások szeptember 28-ig láthatóak. A múlt szombati kiállításmegnyitó alkalmával több díjat is osztottak, az eredmények a következőképp alakult:

1. hely: Szűcs Józsefné (Battonya, Konyhai csendélet)
2. hely: Kostyálik Lajosné (Magyarbánhegyes, Csábító)
3. hely: Péli Imréné (Gyula – Téli erdő)

Orosháza és környéki különdíjasok:  Szecskó Ferencné (Orosháza, Úri hímzéses esküvői szett), Podmaniczki Lászlóné (Orosháza, Arad vidéki keresztszemes terítő),  Szecskó Anna (Orosháza, Békés megyei szűcshimzéses terítő), Szilágyi Bálintné (Gádoros, Gömöri hímzéses terítő), Fintáné Kaszás Erika (Székkutas, Virágos ház),  Gábor Sándorné (Orosháza, Orosházi szálán varott táska), Valkai Éva (Orosháza, Kalocsai menyasszonyi ruha)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.