- hirdetés -

Új lakossági pályázatok indulnak, háztartásigép-, fűtőberendezés- és nyílászárócserére teremt lehetőséget.

Szeptember 22-én megjelenik a pályázatsorozat első kiírása, ami az elavult kazánok és tüzelőberendezések cseréjére ad lehetőséget – írja az MTI.

A pályázati úton elnyerhető forrásból lehetőség nyílik a lakóingatlanok elavult állapotú gázkazánjainak új kondenzációs gázkazánra történő cseréjére, és ehhez kapcsolódóan a fűtési és használati melegvíz-rendszerük korszerűsítésére. A gázkazánok cseréjével jelentősen csökkenthető az energiaveszteség és a széndioxid-kibocsátás.

A pályázaton azon magánszemélyek vehetnek részt, akik a pályázattal érintett életvitelszerűen lakott lakóépület tulajdonosai. Pályázatot benyújtani legfeljebb 4 lakásból álló, nem iparosított technológiával épített lakóépület részét képező lakás korszerűsítésére lehet. Az egyes lakások tulajdonosai önállóan nyújtanak be pályázatot.

A pályázattal elnyerhető támogatás intenzitása legfeljebb az elfogadott elszámolható költség 40 %-a lehet, azzal a kitétellel, hogy a támogatás lehetséges maximális mértéke 650.000,- Ft.

A sorozat második lépcsőjeként szeptember 25-én a háztartásigép-csere (hűtő- illetve fagyasztógép) jelenik meg az említett honlapon, erre nagycsaládosok és nyugdíjasok pályázhatnak (a másik kettőre minden magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemély). Az elérhető támogatás a gépek árának 50 százaléka, az A+ energiaosztályú berendezésekre maximum 25 ezer forint, az A++ és az A+++ készülékekre pedig 35 ezer forint a plafon.

A harmadik pályázat külső homlokzati nyílászáró-cserére teremt lehetőséget bruttó 520 ezer forintig, ez szeptember 29-én indul.

A háztartásigép-csere programban a támogatás vásárláskor azonnal érvényesíthető, a másik két pályázat utófinanszírozású. Összesen 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre, és 25 ezer háztartást szeretnének elérni.

Orosházán is lesznek pályázók

Az orosházi nagycsaládosok is felfigyeltek a programra, előreláthatólag mintegy nyolcvan család élne a pályázat adta lehetőséggel.
– Nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk, és igyekszünk mindenkit arra sarkallni, hogy pályázzon. A segítségünkre is számíthatnak a családok, úgy gondoljuk szükséges is a támogatásunk, hiszen az ügyfélkapus rendszer még sokak számára új – mondta Benedek Szilvia, a Nagycsaládosok Egyesületének dél-alföldi régiós titkára.

Szabó Zsolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára elmondta: a pályázatok által mérséklődik a hazai energiafogyasztás, csökken a lakosság rezsikiadása (családonként évente 120-140 ezer forint megtakarításra számítanak), valamint az ország klímapolitikai céljait is támogatják.

Interneten, a www.emi.hu portálon ügyfélkapus regisztrációval lehet pályázni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.