- hirdetés -

Orosháza fotóalbumát múlt pénteken vehette először kézbe a nagyközönség a könyvbemutatóval egybekötött fotókiállításon.

Korábban már megírtuk, hogy elkészült a hiánypótló kiadvány, amely az Orosháza – városi ARCképek címet viseli. A Városházi Galériában szeptember 19-én bemutatták a könyvet, az ugyanekkor nyílt tárlaton pedig az albumból kiragadott fotókat láthatja a nagyérdemű. A könyvet az önkormányzat megbízásából az Orosházi Média Kft. készítette és adta ki.

A város fotóstársadalmának ilyen mértékű összefogására talán még sosem volt példa, az album anyaga 13 fotográfus munkájának eredménye. A 13 lencse mögött ugyanennyi látásmód és megannyi gondolata rejlik. Nem pusztán városi látképeket örökítettek meg, hanem házainkat, utcáinkat, ünnepeinket, hétköznapjainkat, hagyományainkat, egyszóval az életünket.

A megnyitón Zalai Mihály alpolgármester elmondta: már három évvel ezelőtt szeretett volna az önkormányzat egy ilyen albumot megjelentetni, de érdemesnek látták megvárni, amíg a belváros elnyeri jelen formáját.
– Orosházáról 12 éve jelent meg utoljára kiadvány, és mind a helyiek, mind az idelátogatók részéről érkező kívánalom volt egy új album kiadása. Úgy gondoltuk, meg kell várni egy pillanatnyi csöndet, amikor érdemes lenyomatot készítenünk a város életéről – hangzott el az alpolgármester beszédében.

A városi albumot a könyvesboltokban, a városmarketing irdában és a művelődési központban is meg lehet vásárolni (klikk a képre)
A városi albumot a könyvesboltokban, a városmarketing irdában és a művelődési központban is meg lehet vásárolni (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina, Melega Krisztián, Bruno da Silva

Az Orosházi Média Kft. ügyvezető-főszerkesztője, Irimiás László is mondott köszöntőt, melyben kollégái iránti büszkeségét fejezte ki.
– Köszönöm mindenkinek, aki részt vett az album illetve a kiállítás készítésében. Az alkotók a feladat súlyából adódóan nehéz és felelősségteljes munkát végeztek, de méltán lehetnek büszkék a végeredményre, arra, amit alkottak. Úgy gondolom, aki ezt az albumot a kezébe veszi hasonlóan megelégedés tölti majd el – emelte ki Irimiás László.

Az ünnepségen Kaiser Ottó Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Regionális Príma és Magyar Művészetért díjas fotográfus mondott beszédet, aki egyik könyve által vezette rá az Orosháza album készítőit arra az útra, amelynek mentén elkészült a kötet. Szerinte az album elsősorban az érzelmekre hat, a részletek felvillantásával az olvasóban felkelti a vágyat, hogy megismerje az egészet. Rengeteg albummal és kiállítással a háta mögött talán ő tudta leginkább megfogalmazni mindazt, ami kollégáim arcán az alkotás folyamatában látható volt az elmúlt hónapokban.

Kaiser Ottó fotográfus mutatta be az albumot
Kaiser Ottó fotográfus mutatta be az albumot

– A városnak egy nagyon finom arcélét mutatja be a könyv. Úgy látom, hogy ez a kis csapat nagyon magasra tette a mércét, és tudom, hogy most mit éreznek, mert én is számtalanszor átéltem már: elkészült a könyv, de mit fog szólni hozzá a publikum? Bennük van a szorongó érzés: munkájuknak mi lesz a jussa, fütty vagy taps? – avatta be a közönséget a fotográfus. – Az alkotók arra törekedtek, hogy a könyvnek legyen egy olyan lelke, mint amilyen a városnak van – emelte ki Kaiser Ottó.

A megnyitón az Alföld Vonósnégyes Orosháza újratelepítésének korából játszott zeneműveket a mintegy nyolcvan érdeklődőnek. Az alpolgármestertől az alkotók egy-egy tiszteletpéldányt vehettek át.

A kiállítás képei még két hétig láthatók a galérián, majd a városháza első emeleti folyosóját fogják díszíteni. Az album a város könyvesboltjaiban, valamint a városmarketing irodában, és a művelődési központban is megvásárolható már.

Akik részt vettek az album elkészítésében:

Felelős kiadó: Irimiás László
Szerkesztők: B. Imre Julianna, Vági Kata
Fotók: Forgó Imre, Hemző Csaba, Kecskeméti Krisztina, Kovács Zoltán, Losonczi Dávid, Melega Krisztián, Palcsek István, Pirer Kata, Püspöki Zsolt, Rajki Judit, Rosta Tibor, Bruno da Silva, Vági Kata
Szöveg: B. Imre Julianna, Rózsa Zoltán
Szakmai lektor: Koszorús Oszkár
Korrektúra: Buchalter Ibolya
Korabeli képek: Násztor Sándor, Verasztó Antal, Verasztó Péter, Orosházi Spartacus Birkózó Klub, Szántó Kovács János Területi Múzeum, Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola könyvtára
Fordítás: Kiss Tünde, Koza Róbert, Lajos Katalin, Kóczán László, Will Cragin

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.