- hirdetés -

Kívül-belül gyógyít és még finom is a méz. És nem csak ez – minden, amihez a méheknek köze van, az jótékony. Az, aki szombaton a főtéren járt, megismerkedhetett a különböző formákkal – a II. Viharsarki Mézesnapon.

Először tavaly, hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület az egész napos programot a méz jegyében. Ezt az elképzelést valósították meg idén is, mely újra a főtéren kapott helyet. Habár a borús idő becsapós volt, mégsem tréfálta meg a szervezőket, sokan voltak kíváncsiak a rendezvényre.

– Orosháza kulturális életének részét képező méhészetet szeretnénk bemutatni a város lakóinak. Ennek a szakmának fontos, összetartó ereje van az orosházi emberek életében, a mai napig sokaknak ad kereseti lehetőséget az ágazat. Száz év alatt sok mindent megélt az egyesület, a méhészetben rejlő kincset és gazdasági erőt szeretnénk népszerűsíteni – fogalmazott a rendezvénnyel kapcsolatban Sára Csaba, a Békés Megyei Közgyűlés képviselője, az orosházi méhészegyesület tagja.

Azt is megtudtuk, a helyi méhészegyesület jelenleg közel 70 tagot számlál, mintegy 3500 méhcsaláddal. Berke Zsolt, a szervezet elnöke elmondta, ez országos viszonylatban nagy szám, szép eredmény.

Újabb rossz év, drágul a méz

Míg a főtéren a nagyközönség, addig a polgármesteri hivatalban a szakma informálódott az aktualitásokról, előadások keretében. Lászlóffy Zsolt, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület alelnök arról tájékoztatott: az idei év – az elmúlt háromhoz hasonlóan – rendkívüli a méhészeti ágazatban.

A polgármesteri hivatalban a szakma informálódott az aktualitásokról Fotó: Rajki Judit
A polgármesteri hivatalban a szakma informálódott az aktualitásokról(klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

– Negatív előjelű év lesz a 2014-es, az akác ismét megviccelt bennünket. Igen nagymértékben függ az időjárási körülményektől az, hogy milyen pörgetési eredményeket érünk el. Májusban az Yvette nevű ciklon elmosta az akácot, ezért nagyon kevés, de jó minőségű méz lett belőle – ez látszani fog az árakon is – vázolta az aktuális helyzetet Lászlóffy. – A nagybani felvásárlási árakon már most látszik az emelkedés, ami a kisebb kiszereléseken, termelői mézek áraiban is jelentkezni fog.

A szakmai rendezvényen elhangzott: a méhészet hazánkban a mezőgazdaság bruttó termelésének 1, az állattenyésztés mintegy 3 százalékát teszi ki. A méztermelés az elmúlt tíz évben 15 és 30 ezer tonna között változott. Az Európai Unió tagállamai közül Magyarország rendelkezik a hatodik legtöbb, 665 ezer méhcsaláddal. 

Amint az elhangzott, a hazai fogyasztás nincs veszélyben, inkább exportra jut majd kevesebb. Lászlóffy Zsolt azt is elmondta, az előző évekhez képest, egy kilós kiszereléssel kalkulálva több száz forintos áremelkedéssel kell számolniuk a fogyasztóknak.

De nem csak a rossz akác jelentett idén szakmai kihívást, az enyhe tél következtében felszaporodott a méhek egyik parazitája, az ázsiai nagy méhatka, így sok a fertőzött állomány. Lászlóffy szerint ez a másik nagy terület, melyet a méhészeknek kezelniük kell.

Méz, propolisz, méreg: mindenre jó

Áremelkedés ide vagy oda, a méz a legáltalánosabban elterjedt orvosság a házipatikákban, évezredek óta. Hogy mi mindenre jó mindaz, ami a méhektől származik, azt Bodrogi József, az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület egyik méhésze osztotta meg velünk. Közülük a legelterjedtebb az egészségmegőrző szerepe, a méz alapvetően immunerősítésre, betegségek megelőzésére a legalkalmasabb. A méhész elárulta, jótékony hatása nem azonnal jelentkezik, hosszabb távon azonban szinte minden betegségre alkalmazható.

– A szelídgesztenye méz például nőgyógyászati problémákra jó, eltünteti a cisztákat. A repceméz nyombélfekélyre, de akár a savtúltengésre is javallott. Az akácméz az egyik legelterjedtebb: influenzára, hörghurutra, megfázásos betegségre ajánlott. A legáltalánosabb és legjobb méz a vegyes, hiszen abban többféle hatóanyag található, szinte mindenre jó– tudtuk meg Bodrogi Józseftől.

Programok sokasága várta az érdeklődőket Fotó: Rajki judit
Programok sokasága várta az érdeklődőket(klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

De nem csak a méz az egyetlen hasznosítható anyag, melyet a méhek előállítanak. A kardoskúti méhész elárulta, a méhek által tömítőanyagként használt propolis nagyfokú fertőtlenítő hatása miatt oly népszerű mostanában, külsőleg és belsőleg is jótékonyan hat. Előbbi esetben például égési sérülések gyógyításakor lehet alkalmazni, egyébként pedig értágító hatású. Elsőre talán furcsának hangzik, de a méhméreg-kivonat is kiválóan használható a gyógyászatban, ízületi gyulladások csillapítására és rákos megbetegedések kezelésére is alkalmazzák, mivel segít a beteg sejtek lebontásában.

A hasznos tudnivalók, bemutatók, kézműves foglalkozások, műsorok mellett a kicsik játékos vetélkedőkön, a nagyok pedig nagyon is komoly versenyen vehettek részt.

A mézes nap alkalmából először hirdették meg a mézes sütemények és italok megmérettetését.

Mézes sütemények versenye:

1. Bessenyei Angelika – töltött mézes muffin
2. Rajki József – mézes püspökkenyér
3. Bodrogi Alice- mézes grizes

Mézes italok versenye

1. Bodrogi József – mézes meggy ágyas pálinka
2. Fazekas Gábor – mézes dióágyas pálinka
3. Csizmadia Sándor – mézes szilva pálinka

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.