- hirdetés -

Pécsről jött, mestersége címere: művészettel a bántalmazás megelőzéséért.

Családon belüli erőszak, prostitúció, iskolai bántalmazás: ezekkel a témákkal találkozhatunk az orosházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) szervezte kiállításon. A tárlat darabjai a pécsi Drogprevenciós Munkacsoport jóvoltából érkeztek városunkba, szeptember 3-án láthatta őket először a szélesebb közönség a Városházi Galériában (polgármesteri hivatal 2. emelet) Szabadság, egyenlőség, párkapcsolat címmel.

Ha felnövök, olyan leszek, mint anya (Fotó: Rajki Judit)
Ha felnövök, olyan leszek, mint anya (Fotó: Rajki Judit)

– Egy tapasztalatcsere látogatáson jártunk Pécsett, ekkor ismerkedtünk meg a kiállítási anyaggal. Már akkor felmerült az ötlet, hogy Orosházán is kiállítanánk a képeket és a plakátokat. A város és a KEF számára is elsődleges az egészséges életmódra való nevelés és a prevenció, ezek az alkotások jól tükrözik ezt a szemléletet – fogalmazott a megnyitó alkalmával Dávid Zoltán, a helyi KEF elnöke.

Nehéz beszélni ezekről

Dr. Szemelyácz János pszichiáter-addiktológus, a Drogprevenciós Munkacsoport elnöke vezetője szerint a művészet segítségével, kortárs programokkal és közegben kell feltárni azokat a témákat, melyek tabunak számítanak. Ezek pedig annak számítanak.
– Két művészt, Kis Endrét és Soltis Miklóst kértük fel az alkotások elkészítésére, minderre Norvég Civil Alapos támogatás keretében volt lehetőségünk. A képek érzelmeket keltenek, nekünk pedig az a dolgunk, hogy gondolatokat ébresszünk és teret engedjünk a beszélgetéseknek – fogalmazott a szakmai vezető. – Nehéz beszélni ezekről, a gyerekek félnek az iskolában, a bántalmazottak, hozzátartozók nem mernek a nyilvánosság elé lépni. A kiállítás segítségével közelebb léphetünk a probléma gyökeréhez és megoldásokat nyújthatunk az általános iskola felső tagozatától kezdve a felnőttekig bárkinek – summázott dr. Szemelyácz János.

A tárlat egyébként beszédes statisztikákat is közölt, többek között az emberkereskedelemről. Eszerint például 2008-2010 közöttaz unióban  23 ezer 632 fő vált emberkereskedelem (azonosított vagy feltételezett) áldozatává.

A kiállítás szeptember 10-ig a Városházi Galériában látható, innen Tótkomlósra kerül, a tárlathoz kapcsolódó plakátok szeptember 8-tól a Táncsics gimnáziumban tekinthetők meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.