- hirdetés -

1744 településen lesz nemzetiségi választás ősszel, köztük van Orosháza is.

Az ország 3177 településének több mint felében, 1744-ben lesz települési nemzetiségi választás októberben. A legtöbb településen egy, legfeljebb két nemzetiség választását tűzte ki a Nemzeti Választási Bizottság. A törvény szerint ott lehetett nemzetiségi választást kiírni, ahol a legfrissebb (2011-es), önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai alapján legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallják magukat – adta hírül az MTI.

Több mint 24 ezer orosházi szavazhat (archív fotó)
Több mint 24 ezer orosházi szavazhat (archív fotó)

Orosházán négy nemzetiség választhat: német, roma, román és szlovák. A legutóbbi népszámlálási adatok alapján 160-an németnek, 335-en romának, 78-an románnak és 119-en szlováknak vallották magukat városunkban – tudtuk meg dr. Durayné dr. Nikolics Nikolettától, az Orosházi Helyi Választási Iroda vezetőjétől.

Nemzetiségi választásokon az szavazhat, aki szeptember 26-ig nemzetiségiként kéri a felvételét a központi névjegyzékbe, ez a feltétele annak, hogy a választópolgár részt vehessen a 2014. évi nemzetiségi voksoláson. Ha ezt elmulasztja, akkor idén nem szavazhat a nemzetiségek jelöltjeire sem a települési, sem a területi, sem az országos önkormányzatok viszonylatában. Orosházán egy nemzetiségi szavazókör lesz, mégpedig a Vörösmarty iskolában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.