- hirdetés -

Rajtakapták a kozmetikust és a gumiszerelőt – nem adtak nyugtát.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi ellenőrei több olyan vállalkozónál is vizsgálódtak, akik korábban már visszaadták vállalkozói igazolványaikat, vagy éppen a közelmúltban váltották ki azt.

A vizsgálatokon fennakadt egy kozmetikus, aki nem egészen egy hónapja lett egyéni vállalkozó, de azóta sem szerzett be nyugta- vagy számlatömböt, illetve pénztárgéppel sem rendelkezett, így esély sem volt arra, hogy a próbavásárlást végző revizoroknak bármiféle bizonylatot adjon a szolgáltatás ellenértékéről.

Egy másik esetben egy gumiszerelő műhelyben jártak az ellenőrök, ahol szintén sem számlát sem nyugtát nem kaptak, és mint utólag kiderült, nem is kaphattak volna, mert a gumiszerelő bejelentés és adószám kiváltása nélkül végezte tevékenységét, a megszűnt vállalkozásából.

A nyugta- és számlaadási kötelezettség elmulasztása súlyos törvényszegésnek – bevétel eltitkolásának – minősül, mely akár egymillió forintos bírsággal is büntethető. Az adószám kiváltása nélkül adóköteles tevékenységet folytató magánszemélyek pedig 200 ezer forintig terjedő bírságot kockáztatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.