- hirdetés -

Megpróbálták kijátszani az online pénztárgépre való átállási kötelezettséget, egymillió forintig terjedő bírságot kaphatnak.

A NAV ellenőrei olyan adózóknál végeztek ellenőrzéseket, akik úgy nyilatkoztak, hogy üzletükben minden vásárlónak számlát adnak, így az online pénztárgépet nem szerzik be. A számlaadásról azonban nem csupán nyilatkozni kell, hanem az ilyen értékesítésekről hetente adatot is kell szolgáltatni a NAV-nak. A szabály alól csak azok a vállalkozók mentesülnek, akik 2013. szeptember 1. előtt kizárólag számlát állítottak ki, és ezt a tényt már bejelentették a hivatalnak.

A beérkezett adatokat áttanulmányozva olyan vállalkozásokra bukkantak az ellenőrök, amelyek számlaadási és adatszolgáltatási kötelezettségüknek nem, vagy csak hiányosan tettek eleget. Az így kiválasztott vállalkozásoknál próbavásárlásokat végeztek a revizorok. Volt olyan eset, amikor a vásárolt árukról nemhogy számlát, de nyugtát, vagy egyéb bizonylatot sem kaptak.

A nyugta- vagy számlaadás elmulasztásáért a vállalkozások egymillió forintig terjedő bírságot kaphatnak, a nem megfelelő adatszolgáltatás miatt pedig további bírsággal számolhatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.