- hirdetés -

Szegény pásztorok, vagy külföldre távozott, családjukat sorsukra hagyott emberek gyerekein segíthetsz ily módon. De adományt is küldhetsz nekik, ahogy azt az önkormányzat tette nemrégiben.

A Böjte Csaba atya által létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány Tusnádfürdőn is fenntart egy gyermekotthont. A Szent László Gyermekvédelmi Központban sok az éhes száj, így elkél a segítség. A közelmúltban járt a testvértelepülésen Zalai Mihály alpolgármester és Kovács Árpád tanácsnok, akik a tárgyalások mellett meglátogatták a gyermekotthont is.

Nem mentek üres kézzel, hiszen a Líra könyvesbolt, a Justh Zsigmond Városi Könyvtár, Sütőné játékboltja, az Orosháza-Gyopárosfürdőért Idegenforgalmi Egyesület, a Merian Foods Kft és az orosházi önkormányzat által közösen összeállított több mint százezer forint értékű ajándékcsomagot vittek magukkal.
– A játékok, mesekönyvek és tartós élelmiszer mellett sok alsóneműt és zoknit vittünk. Ennek azért is örültek nagyon,mert rengeteg ruhát kapnak, de alsóneműt nem, így ebből sosincs elég – mondta Zalai Mihály.

A tusnádfürdői gyermekotthon - szerény, de rendezett körülmények között élnek a gyermekek (Fotó: bp18.hu)
A tusnádfürdői gyermekotthon – szerény, de rendezett körülmények között élnek a gyermekek
(Fotó: bp18.hu)

Az Erdély különböző pontjain működő gyermekvédelmi központok ma már több mint 2500 gyerek ellátását biztosítják. Tusnádfürdőn mintegy 80 kisgyermek él az intézményben.
– Tisztességes és jó körülmények között, de nagyon szerényen élnek, hiszen az a cél, hogy minél több gyereket be tudjanak vonni az ellátásba. Szegény pásztorok, vagy külföldre távozott, családjukat sorsukra hagyott emberek gyermekei kerülnek ide, sokukat az éhhaláltól mentik meg. Orosháza testvérvárosát, Tusnádfürdőt minden lehetséges módon segítjük, de ez a gyermekotthon olyan misszió, ami önmagában is támogatandó. A központ vezetője, Kolozsvári Tibor elmondta, csupán 3-4 hónapra látják előre a finanszírozásukat, és többfajta segítséget is elfogadnak – fogalmazott az alpolgármester.

Keresztszülők és fogorvosok kerestetnek

Az alapítvány létrehozott egy keresztszülői programot. Egy család egy ottani gyermeket havi 3000 forinttal támogathat, így keresztszülőjévé válik. Ez lehet egy távoli kapcsolat, amikor a család anyagilag segít, de arra is van lehetőség, hogy valódi keresztszülőként rendszeresen meglátogatják a gyereket, születésnapján felköszöntik és akár az ünnepekre vagy vakációra elhozzák magukhoz néhány napra.

Emellett a fogorvosi ellátás hiánya okoz szinte megoldhatatlan problémát. Kint nincs megfelelő felszerelés, ezért is keresnek olyan segítő szándékú magyar fogorvosokat, akik itthon vállalnák néhány gyerek kezelését.

– Mindenkit arra bíztatok, ha Orosházáról elindul Tusnádfürdőre, tájékozódjon az alapítványnál, mire van szükségük. Aki arra jár, Tusnádfürdő belvárosában keresse fel a gyermekotthont, mindenkit szívesen látnak, az orosháziakat pedig különösen. Menjen körbe az otthonban, beszélgessen a gyerekekkel. Másképpen fog a világhoz állni, és talán a saját helyzetét is másképpen szemléli majd – osztotta meg benyomásait Zalai Mihály.

A gyermekotthon elérhetőségei ide kattintva érhetők el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.