- hirdetés -

Az ismert humoristapáros az orosházi közönséget nevettette meg pénteken este. Azt vallják, fontos az önkritika és hogy nevetni tudjunk magunkon.

Nagyon bátor közönség volt az orosházi – vallotta be Bagi Iván és Nacsa Olivér a fellépést követően, amikor hosszan beszélgettem velük a Nyári Színházi Esték záróprogramját követően, július 11-én. Készségesek, közvetlenek voltak az interjú során, és hálásak, amiért nem a szokványos kérdésekre kellett válaszolniuk. Olyat is elárultak, amit saját bevallásuk szerint eddig nem nyilatkoztak le.

Azt mesélik, szinte védjegyük, hogy aktuális dolgokra reflektálnak, amivel az emberek nap, mint nap találkoznak. Sőt, amikor jöttek, azon tanakodtak, hogy tehetnének orosházivá egy-egy témát. Így eshetett meg, hogy a miniszterelnök megígérte, bezárják a művelődési házat, és stadion lesz helyette. A kiválasztott orosházi nézőből a kiegyensúlyozottság jegyében kemény kritikát csaltak ki mindkét pártvezérre, akit Nacsa parodizált.

Nacsa és Bagi mindenből viccet csinál, főként az akutálpolitikából (Fotó: Rajki Judit)
Nacsa és Bagi mindenből viccet csinál, főként az aktuálpolitikából (Fotó: Rajki Judit)

A műfaj több alfaja sorjázásával állt össze a műsor: stand up comedy, paródia, társadalomkritika, improvizáció több témában – így épült fel az est, elkalauzolva a hallgatóságot a politika, a bulvár, a zene világába. A humor szubjektív, ettől az élő fellépések mindig kétesélyesek, nem mehetünk soha biztosra. A visszajelzés azonnali: a közönség nevet, és ez minket felpörget –  mondja a két humorista.

Nacsa Olivér: – Nagyon rá kell hangolódnunk a közönségre, hogy azt érezzék, ezt csak ők kapják. Ugyanakkor felelősség is, hiszen ezek az emberek azért vettek jegyet, azért jöttek el, mert ránk kíváncsiak, nem okozhatunk csalódást nekik.

Ami ma hír, holnap már történelem

N.O.: –Fel kell venni a ritmust! Látnunk kell, hogy a világ változik, rohamosan manapság. Változnak az igények. Ezt nekünk követnünk kell, hogy aktuálisak maradhassunk, még ha nem is értünk egyet azzal, hogy nem ünnepelt sztárokat kell parodizálnunk, hanem reality show szereplőket. Pár évvel ezelőtti neveket már nem ismernek, sokukat nem lehet már elővenni.

N.O.: – Sokat gondolkoztam ezen a felgyorsult világon. Arra jutottam, hogy ma már senki nem hagy nyomot hosszú távon. Jelenünk van csak! Egy mai húszéves már nem ismeri azokat a neveket, akik a legnagyobbak ebben a szakmában.

Bagi Iván: – Másrészt látjuk, hogy ma már bárki címlapra kerülhet, olyan értékválság van a médiában. Ezért nincs tétje, hogy címlapon vagyunk-e.

N.O.: – Ez felszabadító is egyben! Nem mi vagyunk a divat, de örülünk, amíg igény van ránk. Szeretjük, amit csinálunk. Ősszel megújul a Szálka, ami magas nézettséget mutat, és ez igenis nagy dolog.

Felelősséggel állnak az új évad elé, hiszen félmillió ember nézi rendszeresen. Amúgy a műsorba érkező vendégekkel kapcsolatban elárulják, van, aki fél: mi fog ott történni?! Ehhez igenis önkritika és humor kell, de elfogadják, hogy van olyan, akinek ez nincs…de sajnálják, aki ennek hiányában megkeseredett.

Nem szabad semmit komolyan venni!

Hogy töltődtök fel?

– Nehéz kérdés! – mondja Olivér, aki mintha kicsit nehezen is mesélné el, hogy sikeres producer. – A hungarikummá lett operett ünnepének nevezik a Budavári Palota koncertet, idén augusztus 8-9-én lesz újra, az M1-en az augusztus 20-i tűzijáték után látható. Ebben is nagyon sok munkám van.
– Engem az írás kikapcsol, pihentet – teszi hozzá Iván, így megegyeznek abban, hogy pihenni egy másik tevékenységgel szoktak.

Nem veszekednek, összeszoktak. Tolerancia kell hozzá, bevallják, mert nagyon más emberek, meggyőzni nem akarják egymást, inkább igyekeznek a közös mezsgyét megtalálni a munka során. Kiégés témában egyetértettek: amíg van kihívás, addig izgalmas a munka, de talán ilyen szerencsés személyiségjegyekkel születtek: megtalálták a megújulás módját, (le)követik a világ változásait.

– Merjünk nevetni, mert minden poén! Mi minden poént kihasználunk – hangsúlyozzák. – Egy poénért mi mindent eladunk, akár a magunk kárára is, és nem gondolkodunk, nem mérlegelünk. Nem veszünk semmit komolyan, mindenen lehet nevetni, magunkon is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.