- hirdetés -

Kezeket fel, aki tud 1,9 kilométert úszni, 92 kilométert kerékpározni és 21 kilométert futni. Megszakítás nélkül. Valljuk be, nem vagyunk sokan. De akad két orosházi, aki mindezt megcsinálta. Sőt…

A helyszín Balatonfüred. Az időpont június 14. Átlagos balatoni hétvége, de azért volt ott más is. Rengeteg elszánt tekintetű férfi és nő, akik arra készültek, hogy teljesítsék a Balatonman viadalt.

A triatlonverseny – legalábbis átlagember szemével nézve – elképesztő teljesítményt követel azoktól, akik belevágnak. Az indulók között két orosházi, Lászlai Tibor és Márta Mihály is ott volt. Az úriemberek a középtávot választották. Mindez számokban: 1,9 km úszás, 92 km kerékpározás és 21 km futás. Megállás nélkül, egymást követve. Leírva is fárasztó.

A két sportoló közösen készült a versenyre. Együtt úsztak és kerékpároztak, de emellett mindenki csinálta a maga edzésprogramját, hiszen más volt a motivációjuk is.

Verseny előtt elütöttek

Márta Mihálynak mindössze 3 hete volt felkészülni erre a hétvégére, amit egy baleset is nehezített.
– A verseny előtt egy héttel kerékpározás közben elütöttek. A bokám és a csuklóm feldagadt, tele voltam zúzódással és horzsolással, így nem tudtam az utolsó héten edzeni. De szerencsére nem lett komolyabb bajom, fogszorítva végigcsináltam. Semmiképpen nem akartam feladni, nem az a típus vagyok. Inkább huszárosan veszítsek, mint gyáván megfutamodjak – mondta az idén 60. életévét betöltő versenyző, aki a 60-65 évesek korosztályában 2. lett. Az első hely egy banális dolgon múlt.
– Úszásban második lettem, kerékpárban és futásban viszont rávertem ellenfelemre. Az úszás után a depóban viszont annyira rámtapadt a szörfruha, hogy alig tudtam levenni. Itt veszítettem legalább 4 percet, ez döntött. De ez benne van a versenyben, és végül is a célom, a dobogó megvan – értékelt Mihály.

Lászlai Tibor és Márta Mihály - fáradtan, de elégedetten a célban
Lászlai Tibor és Márta Mihály – fáradtan, de elégedetten a célban

Felkészülés volt az Ironmanre

A másik induló, Lászlai Tibor egész évben edzésben van. Télen teremben készül, a jó idő beálltával aztán „kiszabadul” és napi két edzést is letud. Az idén 50. életévét betöltő atléta nem feltétlenül győzni ment a Balatonman versenyre.
– Elsősorban arra voltam kíváncsi, hol tart az erőm, ugyanis ez a verseny nekem felkészülés a nagyatádi Ironman viadalra. Tavaly is megcsináltam a Balatonman középtávot, így tudtam mire kell számítani és szerencsére sokkal előrébb vagyok mint egy éve – összegez Lászlai Tibor, aki a 45-50 évesek korosztályában 7. lett.
– Az Ironmant 2013-ban is teljesítettem, ráadásul akkor egy fertőzés nehezítette a versenyem, így nem lett a legjobb az időm. Most egyértelműen az a cél, hogy benne legyek a 150-ben, és mindenképpen 12 óra alatti időt akarok elérni – ismertette terveit Tibor.

Az Ironman Triatlon a hosszútávú triatlon versenyek egyik fajtája, ami megszakítás nélküli 3,86 km úszásból, 180,25 km kerékpározásból és egy maratonból (42,195 km futásból) áll.

A két orosházi versenyző a Balatonman középtávon elért eredménye mellett a Tigra Triatlon Magyar Nagydíj, középtávú országos bajnokságon is 2. illetve 7. helyezést érte el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.