- hirdetés -

Minden egy Balaton-átúszással kezdődött, majd rövid idő múlva Vörös János elmondhatta magáról, hogy ő Orosháza első vasembere, aki teljesítette az iron man versenyt. Húsz évig távol maradt a triatlontól, de az életében előforduló nehéz helyzetek arra sarkallták, hogy visszatérjen. Hatvanon túl is tele van tervekkel.

Vörös János mindig is szerette a sportot, középiskolában még a testépítéssel is próbálkozott, majd miután megnősült a mozgás kimaradt a mindennapjaiból. A sportolói pályafutása 34 éves korában kezdődött, amikor részt vett az első Balaton-átúszásán. Többek között ez adta meg a kezdőlökést abban, hogy kipróbálja a triatlont is.

– Góg Anikó orosházi triatlon olimpikonunk nagy motivációt adott. Láttam, ahogy Anikó úszik, kerékpározik és fut, készül a versenyekre. Úgy voltam vele, nekem is van kerékpárom, futni és úszni mindig is szerettem – emlékezett vissza, hogyan került a triatlon az életébe.

Gyulán 1994 nyarán a Várfürdő Kupán vett részt először triatlon versenyen, majd különböző megmérettetésekre járt, többek között Gyopárosfürdőn is. Gyűjtötte a tapasztalatokat, leste el a jó technikákat a versenytársaktól, folyamatosan tolta ki a határait.

Így következett 1998-ban az első iron man versenye Nagyatádon, amelyen közel négy kilométer úszás, 180 kilométer kerékpározás és 42 kilométer futás szerepelt a programban.

Fotó: Horváth Bence

– A haverok mondták, hogy őrült dologra készülök, de elszánt voltam. Orosházán én csináltam meg elsőként az iron man távot. Egy évvel később már a haverok is csatlakoztak, én akkor is sikerrel teljesítettem a versenyt, majd hosszú időre befejeződött a triatlon pályafutásom – tette hozzá.

Egészen pontosan két évtizeden keresztül tartott – ahogy fogalmazott – az “alvó állapot”. A húsz év alatt is hiányzott neki a triatlon, ezért különböző úszó- és futóversenyeken vett részt. Egy betegség miatt kórházba került, a betegágyon döntötte el, hogy visszatér a triatlonhoz.

– A sport jól konzervál – teszi hozzá mosolyogva.

Vörös János életébe újra visszatért napi rendszerességgel a futás, az úszás és a kerékpározás is. 2019-ben a tatai Old Lake Man középtávú versenyen tért vissza, ahol a korcsoportjában első helyen végzett.
Ez adott lendületet ahhoz, hogy tavaly több versenyen is rajthoz álljon. Mindegyik után érezte, képes jobb teljesítményre, amit idén be is bizonyított. Hatvanon túl, negyedszer is teljesítette a nemzetközivé váló nagyatádi iron man versenyt. Nem is akármilyen eredménnyel!

– A korcsoportomban 12 nevező közül a második helyen végeztem. Nem volt egyszerű verseny. Kerékpározás közben begörcsölt a combom, egy rövid időre meg is kellett állnom. A depóból én jöttem ki utoljára a sátorból, a kilencedik helyről sikerült visszajutnom a dobogóig – mondta büszkén, hozzátéve, hogy ebből az élményből merítkezve, jövőre cél az első hely.

Levezetésként rajthoz állt augusztus 20-án Szarvason, a második alkalommal megrendezett Trianoni Emléktusán, a duatlonon aranyérmes lett korosztályában. Szeptember 12-én, a tiszafüredi Öntúlszárnyalás Triatlonversenyt is megnyerte a 60 év felettiek korcsoportjában. Az idei utolsó megmérettetésén Agárdon járt. A rövid távú versenyről ezüstéremmel a nyakában utazott haza.

Fotó: Dalmadi Andrea

Az idei versenyszezon ugyan véget ért, de már a következőt tervezgeti. Szeretné egyszer egy külföldi versenyen is kipróbálni magát, de ez függ az anyagi lehetőségeitől is. Jelenleg egyetlen sportegyesületnek sem tagja, szponzorok nélkül, saját zsebből oldja meg a versenyeket. Amikor arról kérdezem milyen célokat tűzött ki, annyit válaszolt: elsősorban magát szeretné legyőzni minden versenyen. Vörös János vallja, az ember nem csak test, hanem szellem és lélek, ha ez harmóniában van, akkor nagyon sok minden elérhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.