- hirdetés -

Július 17-én, Tatán rendezték az Old Lake Man középtávú Magyar Kupát, ahol Mokcsay Péter is rajthoz állt. A fiatal orosházi származású triatlonversenyző mozgalmas időszakot tudhat maga mögött, tanulmányai és a vizsgaidőszak mellett kevesebb ideje jutott az edzésekre. 

– Erre a megmérettetésre most sajnos különösebb felkészülés nélkül mentem, hiszen harmadannyi időm maradt az edzésekre, mint a korábbi időszakban. Rengeteget kivesz a suli, mentőtisztnek tanulok a Semmelweis Egyetemen, ebben a félévben is 13 vizsgám volt és ehhez mérten tudtam edzeni, ami így főleg az elmúlt egy hónapra maradt – mesélte. 

Az Old Lake Man versenyről érdemes tudni, hogy az Iron Man táv felének felel meg, Péterre és versenytársaira így 1900 méter úszás, 90 kilométernyi kerékpározás és 21 kilométeres futás várt. Mint mondta, vasárnap, 9:30-kor rajtoltak. A víz eléggé hideg volt, a neoprén ruha használata is engedélyezett volt azoknak a versenyzőknek, akik rendelkeztek vele.

– Emellett az is kiütközött, hogy mostanában nem tudok úgy úszni, mint a Szegeden töltött évek alatt, mert ott volt egy kisebb csapat körülöttem. 40 percet sikerült úsznom, amivel egyáltalán nem vagyok elégedett még úgy sem, hogy alapból mindig is ez számított a leggyengébb számomnak a három közül – számolt be a kezdeti szakaszról. 

A kerékpáros szakasz ezúttal több emelkedőből és lejtőből is állt

A kerékpáros szakasz ezúttal nem egy szokványos sima pályán zajlott, emelkedők és lejtők egyaránt nehezítették. Háromszor kellett megtenniük egy 30 kilométeres kört, ő 31,5-ös átlaggal ment, amivel szintén nem volt teljes mértékben elégedett, de a kevesebb edzést figyelembe véve úgy érzi, hogy kihozta magából a maximumot ezen a távon, a frissítések jól sikerültek és az edzői tanácsok is bejöttek.

Következhetett kedvenc része, a futás, ami jelen esetben egy félmaratont jelentett, 3 kört a tó körül.
– Nagyon figyeltem, hogy ne legyen magas a pulzusom a kezdésnél, hiszen ez a rész igényli a legtöbb energiát, az időjárás is 13 órakor érte el a tetőpontját, amikor elkezdtem a futást. Szerencsére a táv kétharmad része erdőkön, ösvényeken keresztül ment, ami sokat számított, így nyugodt pulzussal ráálltam egy kilométerenként 5 perces tempóra.

Igyekeztem jól beosztani, a 3. kör környékén pedig éreztem, hogy ezt a tempót tudom is tartani. Ezt a részt már élveztem is nagyon, megjött közben a motivációm és jól is esett, minden gond nélkül ment. Nem mondom, hogy az utolsó 3-4 kilométer egyszerű lett volna, de sikerült kilométerenként még 10-15 másodperceket faragni – árulta el. 

A futás szokásához híven jól sikerült Péternek

Úgy érzi, sikerült kihoznia magából a maximumot a versenyen, végül 5 óra 33 perces eredménnyel zárt, aminek azért is örült, mert két évvel ezelőtt is hasonló eredménnyel zárt. Akkor 8 perccel hamarabb ért be a célba, de akkor a kerékpárpálya is rövidebb volt 4 kilométerrel és természetesen a felkészülésre is nagyobb figyelmet tudott fordítani. Az eredmény a korosztályában az 5. helyre volt volt elég, míg az összesítésben 255-ből a 69. helyen futott be. 

Péter egyébként még márciusban esett át egy edzőváltáson, de egykori trénerével, Bartos Dáviddal természetesen megmaradt a jó kapcsolat. A döntést 6 év közös munka után hozták meg, számos közös edzőtáboron és versenyen vettek közösen részt. A felkészítését Boronkay Péter vette át. Idén áprilisban már az Ultrabalatonon is indult egy ötfős csapat tagjaként teljesítettek közösen egy 220 kilométeres távot, igaz ott nem elsősorban a dobogóért indultak, hanem azért hogy jól érezzék magukat. 

A 2022-es szezon során még szeretne egy rövid távú versenyen részt venni augusztusban, egy év múlva pedig megismételni az Old Lake Mant, bízva abban, hogy a mostani hétvégéből sikerül annyi motivációt meríteni, mellyel egy jobb eredményt is össze tud hozni. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.