- hirdetés -

Elkezdődött az Orosháza Fesztivál színházi hete. Kiöltözött, kultúrára éhes emberek, jó poénok és felszabadult nevetés. Ez (is) volt a Katyi.

Hétfő este a Katyi című vígjátékot a Körúti Színház vitte színpadra remek szereposztásban, Galambos Zoltán rendezésében. A történetet korábbról Soóky Margit könyvéből és filmjéből már ismerhették a nézők. Izgatott arcok, várakozással teli hangulat fogadott a teltházas színházteremben az első előadáson.

A címszereplő Kati (Placskó Emese) felsült a színi főiskola felvételin, de álmáról, hogy színész lesz, nem akart lemondani. Bosszút esküdött, hogy tönkreteszi tanára, Almási Miklós (Fila Balázs) életét. Terve jó úton haladt, amikor Almási háza elé egy kisbabát tettek. A fiatal lány elhatározta, hogy eljátssza az árva gyermek anyját egy egyszerű parasztasszony képében és odaköltözik a házhoz. Így született meg Katyi figurája aki imitált ízes beszédével, megjátszott együgyűségével fenekestül felforgatta a művész úr életét, a lány ezzel bizonyította, hogy van helye a színészi főiskolán.

Tahi-Tóth László (j) poénjai nagyon ültek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Tahi-Tóth László (j) poénjai nagyon ültek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ferencet, a ház inasát Tahi-Tóth László játszotta, komikus jeleneteivel mosolyogtatta a nagyérdeműt. Kati anyját különös módon egy férfi színész, Pecsenyiczki Balázs alakította, az özvegyasszony szerepe ettől még komikusabb lett.

Magánnyomizó, fogyiszappan és fröccsenő pisi

A két felvonás tele volt élettel, a színészek az előszínpadot is használva a játékteret közelebb hozták a nézőkhöz. A korhű díszletet a jelmezek stilizáltsága oldotta, így a történet bármelyik korban elképzelhető és megállja a helyét. Volt francia akcentusos mindent félremondó „magánnyomizó”, csodapók jósnő, fogyasztó szappan, fröccsenő pisi, rendőrvicc, szerelem, féltékenység, és hatalmas félreértésekből sem volt hiány.

A darab legvégén, a rendőrőrsön azonban minden tisztázódott, miután az összes szereplő megjelent és feljelentette egymást, összeértek a szálak, megoldódtak a félreértések, előkerült az igazi édesanya, senki nem került börtönbe és még a felügyelő is odaért a fradimeccsre. Kati bűnbánóan beismerte, hogy túljátszotta szerepét, viszont Almásit megnyerte, így nem színész, hanem egyenesen színészné lett.

Kell a színház. Ezt tapasztaltam, amikor a mosdóban, az amúgy is tökéletesre dauerolt idősebb hölgyek az utolsó apró simításokat végezték magukon, miután otthon a szekrényből előkerültek a szép kosztümök. És minden bizonnyal a telt ház is erről tanúskodik.

Az Orosháza Fesztivál keretén belül legközelebb szerdán, a Hegedűs a háztetőn című előadásra válthattok jegyet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.