- hirdetés -

Először gyűltek össze az elmúlt tizenegy év városi diákszínjátszói. A találkozó apropóját a róluk és a közös munkájukról szóló könyv július 3-ai bemutatója adta.

A Tízen túl… a zöld függöny előtt című kötet a nagyszínpadi produkciók fotóanyagát, valamint annak háttér-információit tartalmazza, kiegészítve a szereplők személyes élményeivel. A tárgyilagos, szakmai elbeszéléseket szubjektív beszámolók tarkítják, így a könyv egyben informatív, ugyanakkor nagyon színes és emberközeli. A kiadványon érezhető, hogy szerkesztője, aki egyben a színjátszó csoport vezetője, B. Imre Julianna szívügyének tekinti a városi színjátszást. Az önkormányzat támogatásával a művelődési központ jelentette meg a könyvet. Bemutatóját természetesen a zöld függöny előtt tartották, ahol Pusztai Lajos, a művelődési ház igazgatója köszönetet mondott a támogatóknak és egy-egy tiszteletpéldányt nyújtott át nekik.

Fotók: Rajki Judit
Az elmúlt évtized nagyszínpadi produkciói elevenedtek fel a könyvben és a bemutatón is (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

A több mint egy évtizedes munka két intézményhez kötődik: a művelődési ház és a művészeti iskola biztosította a hátteret, ahol a pedagógiai munka kibontakozhatott. Két rendező-tanár: B. Imre Julianna és Nagy Krisztina alkotta meg a színpadi produkciókat. Előbbi a prózai, utóbbi a musical műfaját választotta sajátjának.

A színjátszósok nosztalgiázhattak is, feleleveníthették a zöld függönyhöz kapcsolódó élményeiket. Mindannyiuk életében meghatározó volt a színpadon töltött időszak, hiszen a színjátszás része az útkeresésnek, önmagunk megismerésének. Azóta többen a színészetet illetve az énekesi pályát választották hivatásul. Az új generációt is megszólították a könyvbemutatóhoz kötődően: ingyenes játszóházi programok várták az érdeklődőket 15 órától. Jelmezeket próbálhattak, fotózkodhattak a gyermekek és fiatalok, akik remélhetőleg a jövő színjátszósai lesznek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.