- hirdetés -

Egyre több diák, hallgató dolgozik tanulmányai mellett, különösen nyári szünet idején. A diákok számára kedvező lehetőség, hogy iskolaszövetkezetek segítségével vállalnak munkát.

A „diákszövetkezeti” tagként történő munkavégzés egyik feltétele, hogy a nappali rendszerű oktatás keretében – aktív hallgatói jogviszony keretében – tanulmányokat folytató hallgató, iskolalátogatási igazolással rendelkezzen. A jelenlegi jogszabályok közteher-kedvezményekkel is érdekeltté teszik az iskolaszövetkezeteket a diákmunkások alkalmazásában.

A NAV figyelemmel kíséri a diákok foglalkoztatására szerveződött iskolaszövetkezeteknél az adózási szabályok betartását. Az egyik iskolaszövetkezetnél történt ellenőrzés során a foglalkoztatott diákok iskolalátogatási igazolásai között számos olyan igazolást is fellelt a NAV, amelyek alapján megállapításra került, hogy a foglalkozatott tanulók munkaviszonyának időtartama alatt hallgatói jogviszonyuk szünetelt. Jellemzően ezek a diákok voltak azok, akik nagyobb óraszámban vállaltak diákmunkát és sokszor teljes munkaidőben kerültek foglalkoztatásra, hiszen nappali képzéshez kötődően, elfoglaltságuk nem volt.

A passzív félévű hallgatók esetében sincs akadálya az iskolaszövetkezeteken keresztül történő foglalkoztatásnak, de ebben az esetben közteher-kedvezményt nem veheti igénybe a munkáltató. Az iskolaszövetkezet ezen diákok esetében – tudatosan, vagy figyelmetlenség következtében – is úgy járt el, mint az aktív tanulói, hallgatói jogviszonnyal munkát vállaló diákok esetében.

Ilyen esetekben a biztosítási jogviszony alapján adókülönbözetet állapít meg a NAV, mert csak a nappali tagozatos, hallgatói jogviszonyát nem szüneteltető hallgató nem minősül ezen foglalkoztatási forma keretei között biztosítottnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.