- hirdetés -

Számos foglalkozással segítik az értelmi sérült fiatalokat a Vadvirág Esély Klubban. A cél a sikerélmény szerzés, az önbizalom erősítése.

A Vadvirág Esély Klub több mint 10 éve alakult meg városunkban. Jelenleg 32 fiatal jár az intézménybe, akik – mint értelmükben akadályozott személyek – érzelemvilágára jellemző, hogy nyitottak, barátságosak, az új iránt fogékonyak. Az intézmény dolgozói ennek alapján számos foglalkozással segítik a fiatalokat. Így többek között karate, gyógytorna, informatika, edzés, jóga, kézilabda, szövő- és diavetítő szakkör, és önismereti foglalkozás mellett már angol foglalkozásra is járhatnak.

A Vadvirág kiemelt tevékenységei, terápiái közé tartozik a bázis- és hidroterápia, a színkottás módszerre épülő zeneterápia, és nemrégiben vezették be a hippoterápiát (lovaglás) is. Havi rendszerességgel bocciára is járnak, sőt a szegedi 3D-s mozit is gyakran meglátogatják. Rendszeresen részt vesznek a Békés megyei fogyatékos intézmények kulturális és sportrendezvényein (Békés Derűs Kupa, Kétegyháza sportnap, ÉFOÉSZ farsang, kétegyházi farsang, mezőberényi fogyatékos nap).

A szövés az egyik kedvenc tevékenységük a vadvirágosoknak (Fotó: Vadvirág)
A szövés az egyik kedvenc tevékenységük a vadvirágosoknak (Fotó: Vadvirág)

Szakemberek is járnak a klubba felvilágosító előadásokat tartani: alapfokú elsősegélynyújtás, egészséges étkezés, közlekedési alapismeretek, szépség és bőrápolási tanácsadás témakörökben.

– Szakköreinket úgy próbáljuk összeállítani, hogy a különböző érdeklődéssel rendelkezők igényeit kielégítse. Alapelvünk, hogy  a meglévő képességeket kívánjuk szinten tartani és fejleszteni azáltal, hogy klubtagunk az adott feladathelyzetben jól érzi magát, sikerélménye van, ami által önbizalma is nő. Terápiáink fontos célkitűzése, a megismerő funkciók (figyelem, emlékezet, érzékelés-észlelés, gondolkodás), a mozgáskultúra, a kommunikáció (beszédértés, kifejezőképesség) fejlesztése – tájékoztatott Szokolai-Olasz Mónika, az Egységes Szociális Központ (ESZK) Nappali Ellátás egységének vezetője, és a Vadvirág Esély Klub telephelyvezetője.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.