- hirdetés -

Jó ideje tudjuk, hogy az idei esztendőben Magyarország, ezen belül Orosháza rendezheti meg az Ifjúsági és Junior Erőemelő Világbajnokságot. A világesemény fő szervezőjével, versenyigazgatójával, Musztafa Imrével beszélgettünk az előkészületekről.

Az, hogy ez a nemzetközi verseny Orosházán lesz, 2012. áprilisában dőlt el, akkor írták alá az erről szóló megállapodást. Azóta eltelt több mint 2 év, és nyakunkon a verseny. Ha az erőemelés, Imre élethivatása a téma, szinte kérdezni sem kell, máris ömlik belőle a szó, csak győzzem jegyezni.

Musztafa Imre
Musztafa Imre jó eredményt vár saját tanítványaitól

– Az IPF, a nemzetközi világszövetség engem nevezett ki versenyigazgatónak, ami talán szerencse, talán szerencsétlenség. Ebben a pozícióban a világszövetséget képviselhetem – kezdi az Orosházi Toldi SE vezetőedzője. – Ami a világbajnokság előkészületeit illeti, nem állunk rosszul, sőt. A 370 db érem már készen van, a felszerelések – dobogók, súlyok, stb. – ideszállításáról megállapodtunk és a szállodákkal, szálláshelyekkel is megtörténtek a megállapodások, helyfoglalások. Biztosítva vannak a televíziós közvetítés feltételei is, az IPF-fel a Cseh Köztársaság televíziója áll szerződéses kapcsolatban, így ők közvetítenek majd három kamerával a versenyekről. Amit előre meg lehet szervezni, az nagyrészt készen van – adja meg a gyors helyzetjelentést Musztafa Imre.

A versenyzők létszáma még bizonytalan, 600-800 főt várnak az öt földrészről. Közel 500 vendéget tudnak Orosházán elszállásolni, a többiek Hódmezővásárhelyen laknak majd a versenyek ideje alatt.
– Azt tudjuk, hogy az USA-ból mintegy 100-an, Japánból 98-an jönnek, de népes küldöttség érkezik Brazíliából, Peruból és az összes jelentős európai államból, valamint Ausztráliából és Új Zélandról is. Még nem végleges a kínai és az indiai különítmény létszáma. A logisztika az egyik legkomolyabb feladatunk. Kb. két óránként fognak indulni a buszok Ferihegyről Orosházára, ebben a Volán és a Bajnóczi Trans sietett a segítségünkre. Természetesen ez igény szerint változhat, hiszen ha letelt a két óra és épp nem érkezett gép, akkor ez módosul – sorolja szinte egy szuszra a neves erőemelő szakember.

A város szempontjából sem lesz haszontalan a világbajnokság. Több száz résztvevő viheti jó hírét településünknek, ezen kívül a világszövetség szabályai szerint a versenyek előtt 3 napot a helyszínen kell töltenie minden versenyzőnek.
– Számukra természetesen szervezünk programokat és most mondom, hogy lesz jó néhány küldöttség, akik a versenyek végeztével sem mennek azonnal haza. Azt hiszem, meg fognak telni az orosházi szórakozóhelyek. Fiatalokról van szó, akik esténként elmennek majd bulizni. Ha sikerült a verseny, azért, ha nem, azért – tette hozzá mosolyogva.

Orosháziak is indulnak a vébén

Adódik a kérdés, hogyan áll fel majd a magyar csapat, hány orosházi áll a súlyokhoz?
– Fekete Miklós szövetségi kapitány a bőség zavarával küszködik, sok jó magyar versenyző áll készen a megmérettetésre. Ami az orosháziakat illeti, a szakmai munkájukkal kapcsolatban minden a tervek szerint zajlik. Kiskunhalasi illetőségű versenyzőnk szállásgondját kell megoldani és hasonló kisebb emberi problémák vannak, de ezeken úrrá leszünk. Ifjúsági kategóriában Nagy Nikoletta, Balázs Renáta, Haklik Dóri, és ha minden sikerül, Sándor (Kyra) Nelli, a juniorok között pedig Lovas Mónika és Cseh Zita indul majd – ismerteti a felállást az orosházi mesteredző.

Ez utóbbi névnél kerekre tágult a szemem, hisz a Svédországban élő kiválóságról a legutóbbi információnk az volt, hogy súlyemelő lett és minden korosztályos svéd rekordot tart.
– Zita a súlyemelés mellett nem hagyott fel az erőemeléssel sem és jelenlegi eredményei szép reményekre jogosítanak, amellett nem lett svéd, maradt magyar állampolgár – világosít fel az edző-versenyigazgató.

Azt hiszem, hogy akár szakmai, akár egyéb szempontokat nézünk, egy emlékezetes, nagy versenysorozat vár ránk szeptember 1-je és 7-e között Orosházán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.