- hirdetés -

Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez – testvér – ne légy hűtlen soha – szól a székelykapuk egyik jellegzetes felirata. Többek között ezzel a mondattal emlékeztek az orosházi Nemzeti Összetartozás Napján.

Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának emlékére 2010-ben hozta létre a Magyar Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Napját. Június 4-én ennek alkalmából a Táncsics gimnázium előtti Történelmi Emlékparkban kapott helyet a városi megemlékezés, melyen Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere mondott beszédet.

A városvezető úgy fogalmazott: a 94 évvel ezelőtt szétdarabolt magyar nemzetnek számot kell vetnie, hiszen a fájdalmas emlékek óriási terhet jelentenek, ugyanakkor nagy teljesítményekre is lehetőséget adnak.
– Magyarnak lenni jó, büszkeség, kötelesség. Az elmúlt évszázadok során a magyarok a többi Kárpát- medencében letelepedett néppel ellentétben megmaradtak, kemény munkával lefektetett alapoknak köszönhetően. Büszkék vagyunk honvédőinkre, tudósainkra, sportolóinkra. Az általuk elért eredmények arra köteleznek, hogy tovább vigyük ezt az örökséget – fogalmazott.

Albert Tibor összefogásra kérte a magyarokat (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Albert Tibor összefogásra kérte a magyarokat (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Orosháza testvérvárosának polgármestere azt is kifejtette, erős anyaországra és erős kormányra van szükség, mely kiáll és támogatja a határon túli magyarok autonómiára való törekvéseit Erdélyben, a Felvidéken, Kárpátalján és a Vajdaságban egyaránt.
– Ezért kérjük, politikai színezet nélkül, támogassák törekvéseinket – mondta Albert Tibor. Sorait azzal zárta: a nemzeti összetartozást nem csak ezen, hanem minden egyes napon képviselni kell. Végül a székely kapuk egy jellegzetes feliratát idézte: őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez – testvér – ne légy hűtlen soha!

A nemzeti összetartozás azt jelenti, hogy habár a magyarság a világ különböző pontjain él, mégis összetartoznak – fogalmazták meg a gondolatot a Vörösmarty iskola növendékei emlékműsorukban az egybegyűlteknek. Felkészítő tanáruk Farkas Attiláné volt.

A diákok előadását követően a megjelentek a kegyelet virágait helyezték el a Történelmi Emlékpark 1920 feliratú, Trianonra emlékeztető kövénél.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.