- hirdetés -

Az első lakástulajdonosok kérhetik az adóhivataltól a pótlékmentes részletfizetést a visszterhes vagyonátruházási illetékre.

Január elsejétől nemcsak a vásárolt lakástulajdon forgalmi értékétől, de életkortól függetlenül is megilleti az első lakástulajdonukat szerzőket a pótlékmentes részletfizetési kedvezmény.

Első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, még 50 százalékot elérő tulajdoni hányada, illetve lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga.

A magánszemély első lakástulajdonának (tulajdoni hányadának) megszerzésekor az adóhivataltól kérheti – legfeljebb 12 hónapra, havonta egyenlő részletekben – a pótlékmentes részletfizetést a visszterhes vagyonátruházási illetékre. Ezt azokban az ügyekben lehet alkalmazni, melyeknél az illeték (a szerződés kelte) 2014. január 1-je után keletkezett. A kedvezményre való jogosultság megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni az özvegyi haszonélvezeti joggal terhelt, továbbá az olyan lakástulajdont, amelyet nagykorú vagyonszerző esetén a nagykorúság elérését megelőzően idegenítettek el.

A részletfizetési kedvezmény igénybevételéről, valamint a kedvezményre jogosító feltételekről a vagyonszerzőnek az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig kell nyilatkoznia. Ezt a nyilatkozatot tartalmazhatja a szerződés, a szerződéshez csatolt B400-as adatlap, vagy külön írásos beadvány.

Ha a vagyonszerző a részletet nem fizeti be, a tartozás egy összegben esedékessé válik. Ez esetben a NAV a tartozás fennmaradó részére az eredeti esedékesség napjától késedelmi pótlékot számít fel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.