- hirdetés -

Több százezer magyar katona halt meg a múlt század két világháborújában. Rájuk emlékeztek a Hősök napján, a Hősök szobránál.

Az Árpád-kertben rendezték a Hősök napi megemlékezést szombat délelőtt. Május utolsó vasárnapján az első illetve a második világháborúban elesett magyar katonák emléke előtt tiszteleg az egész ország. Szónokként idén Németh Béla tanácsnok állt pódiumra. Beszédét Simonka György országgyűlési képviselő levelének felolvasásával indította, amiben elhangzott, hogy a hősök emlékét meg kell őriznünk, és tisztelettel gondolni rájuk, mert hazájukért, értünk adták életüket.

Németh Béla a Hősök Napjának kezdetéről, törvényi kereteiről, valamint centenáriumi kezdeményezésekről osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Németh Béla: Tisztelegni kell hőseink előtt (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Németh Béla: Tisztelegni kell hőseink előtt (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

– Hősi halottaink emlékének ápolását 1917-ben hozott törvény említi először. A Hősök Napját hivatalosan az 1924-ben megalkotott törvény mondja ki, melynek hatályba lépését követen országszerte emlékműveket állítottak. Orosháza első emlékművét 1925-ben építették Szentetornyán, ami akkor még önálló település volt, az Árpád-kertben látható Pásztor János által készített szoborcsoport 1926-ban készült el. Gyopárosfürdőn 1931-ben állítottak emléket a hősöknek, valamint minden elesett tiszteletére fát ültettek, összesen 1156 darabot. A megemlékezést 1945 után az akkori politikai rendszer tiltotta, csak a rendszerváltást követően tiszteleghettünk ismét hőseink előtt – hangzott el Németh Béla tanácsnok beszédében.

Centenáriumi emlékév

Idén van 100 éve, hogy kitört az első világháború. Németh Béla kiemelte, a város nagyon komolyan vette az idei centenáriumi megemlékezést, erre a költségvetésben is forrást biztosítottak.
– Az alvégi temetőben található első világháborús áldozatok emlékkertjének rendbetétele már folyamatban van, reményeink szerint halottak napjára befejeződnek a munkálatok. Nyertes pályázatnak köszönhetően az Árpád-kertben lévő szobor, a szentetornyai, valamint a zsidó temetőben elhelyezett emlékművek is fel lesznek újítva – mondta el beszédében a szónok.

A Centenáriumi Bizottság könyvkiadásban is gondolkodik, amely az első világháború fellelhető dokumentumait és családi történeteit tárja majd olvasói elé. A kötet megjelenését jövő év halottak napjára tervezik.

A hősökre emlékezve fotósunk az ún. gesztenyéskertben, a hősi halottak nyughelyén fotózott néhány hete. Nézd meg Fókuszban galériánkat ide kattintva.

A Hősök napi megemlékezésen Béres Enikő felkészítésével a Tisza iskola diákjai adtak műsort. Díszőrség is emelte a ceremónia ünnepélyességét, a Tisza iskola jó kapcsolatának köszönhetően a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi alakulatának tagjai is jelen voltak.

A megemlékezés záró mozzanataként az Árpád-kerti emlékművénél koszorút helyeztek el a városvezetők, a politikai szervezetek képviselői, a fegyveres testületek tagjai, a civil szervezetek, oktatási és közművelődési intézmények képviselői, valamint magánszemélyek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.