- hirdetés -

A cégnek bevallása szerint se gépjárműve, se ingatlana, se bejelentett alkalmazottja nem volt, beszerzéseinek értéke 3 hónap alatt mégis elérte a 645 millió forintot. Az adóvizsgálat végeredménye 333 milliós adóhiány.

A Dél-alföldi régió revizorai olyan cégre bukkantak, melynek valódi tevékenysége köszönő viszonyban sem volt bejelentett tevékenységi körével. A vizsgált cég alaptevékenysége szerint saját tulajdonú ingatlanok adás-vételével foglalkozott, azonban az ellenőrzésen kiderült, hogy valójában cukor, édesség, illetve tejtermék, tojás nagykereskedelmében utazott. Az alapnyilvántartások, bevallások szerint a NAV által vizsgált időszakban a cég nem rendelkezett sem gépjárművel, sem ingatlannal, sem bejelentett alkalmazottal, mégis volt olyan negyedév, amikor csak a beszerzéseinek értéke elérte a 645 millió forintot – tájékoztatott az adóhatóság.

A revizorok a vizsgálat kezdetekor személyesen ellenőrizték a társaság bejelentett székhelyét, ahol meglepetésükre egy felújítás alatt álló családi házat találtak. Cégtáblának, gazdasági tevékenységre utaló jeleknek nyoma sem volt. Az ügyvezetőt otthon találták, aki a céghez köthető dokumentumokat nem tudta bemutatni. Elmondása szerint az iratanyagot könyvelőjének adta, aki időközben külföldre távozott. Mivel a cégnek semmilyen iratanyaga nem került elő a vizsgálatkor, a pénzintézetektől kapott információk, valamint a NAV-nál fellelhető, a cég beszállítói által adott kontrolladatok alapján derítették ki a revizorok, hogy a vizsgált időszakban több szlovák és cseh céggel is gazdasági kapcsolatban állt a társaság, azonban ezt nem tükrözték bevallásai. Az adóellenőrök megkeresték a cég vevőit is, ahol szintén előkerült több számla, összesen 42 millió forint értékben.

A NAV munkatársai megállapították, hogy a cég a vizsgált időszakban folyamatosan gazdálkodott, de ezt iratanyagában nem dokumentálta. Az iratok hiánya miatt az adózó a termékbeszerzések és igénybe vett szolgáltatások után adólevonási jog érvényesítésére nem jogosult. A NAV a vizsgálat alapján 333 millió forint adóhiányt állapított meg, melyből 172 millió forint a bevétel eltitkolásával, 161 millió forint pedig az Európai Unió területéről történt beszerzéssel függ össze. Az ügyben összesen 281 millió forint adóbírság és késedelmi pótlék kiszabása várható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.