- hirdetés -

Az orosházi Kohut Petra kollégájával és zenésztársával, Kató Árpáddal adott gitárkoncertet városunkban. Petrát zenei pályájáról kérdeztük, azt is megtudtuk, miért nem lett fuvolista.

A május 9-i esten több mint ötvenfős közönség volt jelen a városi képtár második emeleti kiállítótermében. A két gitárpedagógus hangversenye egyfajta időutazás volt a zenetörténet korszakaiban, a lantra íródott reneszánsz művektől indulva egészen a kortárs darabokig kalauzolták a hallgatóságot.

Petra a koncert előtt adott villáminterjúban megemlítette, a reneszánsz darabok állnak hozzá legközelebb, a könnyed, vidám dallamok előadása közben érzi magát a legjobban. Azt is megtudtuk, hogy ő valójában fuvolázni szeretett volna.
– Azért a gitárt választottam, mert amikor jelentkeztem, már nem volt hely a fuvola tanszakon. Édesanyám gitározott otthon, így végül én is kedvet kaptam hozzá – mondta a zenepedagógus.

Perta és Árpád reneszánsz dallamokkal töltötték meg a képtárat
Perta és Árpád reneszánsz dallamokkal töltötték meg a képtárat

Petra 9 éves korában kezdett gitározni az orosházi zeneiskolában, az alapokat Varga Zsolt szárnyai alatt sajátította el. Már 14 éves korában eldöntötte: zenével szeretne foglalkozni. A szegedi konzervatóriumi évek után a győri zeneművészeti főiskolán végzett. Friss diplomásként a budapesti Prima Primissima díjas Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában helyezkedett el, jelenleg is ott tanít.

Petrát és kollégáját, Kató Árpádot egy évvel ezelőtt felkérték arra, hogy gitározzanak a budapesti Vakok Intézetének Nádor Termében rendezett gitáros koncertsorozat keretében. Ekkor kezdtek el közösen zenélni, a felkérést pedig most szombaton teljesítik, vendégművészként május 17-én lépnek színpadra a fővárosi intézetben.

Orosházán egy négy állomásos miniturné keretében zenéltek. Petra a hazai koncert előtt elmesélte: a közönség soraiban ülő ismerős arcok egy kicsit oldják az izgalmakat, viszont a régi tanárai is eljöttek, akiknek mindig sokat adott a véleményükre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.