- hirdetés -

Burgonya- és hagymatermelés, épületfelújítás és faültetés is szerepel az újonnan induló Start munkaprogramban. Orosházán 158 ember jut munkához.

A 2013. évi közfoglalkoztatásról szóló beszámolót is tárgyalta április 25-i ülésén a képviselő-testület, amiből kiderült, hogy az önkormányzat tavaly 856 főnek biztosított munkalehetőséget. Ez a program április 30-án véget ért, az önkormányzat pedig újabb programelemekre pályázott az állami szerveknél, háromban már nyert is.

A mezőgazdasági program március 1-jén indult, ebben 30 főt napi 8 órában foglalkoztatnak 10 hónapon keresztül.
– Összesen 6 hektár területen a helyi önkormányzati konyhák számára termelünk vöröshagymát és burgonyát, a többlet mennyiséget pedig elcseréljük más önkormányzatokkal konyhazöldségekre. Emellett gyógynövényeket – mórmályvát és fehérmályvát – valamint vetőmagnak rostkendert termelünk eladásra – mondta a programról Mák Szabolcs közfoglalkoztatásért felelős koordinátor.

A mezőgazdasági programban hagymát is termelnek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A mezőgazdasági programban hagymát is termelnek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az önkormányzati intézményfelújítási program május 1-jén indult. Itt 31 főt foglalkoztatnak napi 8 órában 5 hónapon keresztül, akik a művészeti iskola épületeit újítják fel.
– Elkészül a Vörösmarty utcai épület energetikai felújítása. A teljes fűtéskorszerűsítésre és a nyílászárók cseréjére az önkormányzat 11 millió forint saját erőt biztosít. Az épület külső utcai és udvari homlokzatát is felújítják, a belső helyiségeket kifestik, cserélik a burkolatokat és megerősítik a tetőszerkezetet – ismertette Mák Szabolcs. Emellett az Ady utcai épület (egykori Ifiház) utcafronti ablakait is korszerű hőszigetelésűre cserélik, az épületben festenek, az udvart pedig parkosítják.

A harmadik, úgynevezett Csemete program június 30-án indul 11 fővel napi 8 órában 5 hónapos intervallumban. Ebben fél hektáros területen makkjáról tölgyfákat ültetnek és csemetekertet létesítenek. Az itt nevelődő csemetékből az önkormányzati erdőkben végzik el a szükséges fapótlásokat, a termelés 20%-át pedig értékesítik.

Elindult a hosszú távú közfoglalkoztatás is. Az önkormányzat kérelme és pályázata alapján különböző önkormányzati intézményeknél, civil szervezeteknél és sportegyesületeknél május 6-tól szeptember 30-ig 86 főnek, napi 8 órában biztosítanak munkát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.