- hirdetés -

Az önkormányzat 2016-ban a közfoglalkozatás keretében 760 főnek biztosított munkalehetőséget. Mindemellett az oktatás és a hajléktalanok esélyegyenlőségének növelésére is kiemelt figyelmet fordítottak.

A közmunkaprogrammal az önkormányzat célja, hogy visszavezessen olyan embereket a munka világába, akik tartósan kiestek a kereseti lehetőségekből, illetve „ugródeszkát” biztosítson azoknak, akik eddig nem tudtak elhelyezkedni. Ezzel a céllal tavaly a Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében 258, a Startmunka programban 474, az Országos Hajléktalan Közfoglalkoztatási Programban 12, a PILOT programban 16 főt foglalkoztattak.

Öt program mintegy 500 dolgozó

A Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében több intézménynél láttak el feladatokat különböző munkakörökben a program résztvevői, a munkavégzés időtartama egy évre szólt. A téli közfoglalkoztatás keretében szinte valamennyi munkavállaló iskolarendszeren kívüli oktatásban részesült, többek között állatgondozó, zöldség és gyümölcsfeldolgozó, rostnövény ápoló és betakarító, zöldterületi kisgép üzemeltető és közfoglalkoztatás szervező szakmákat sajátíthattak el a résztvevők, az így megszerzett tudást később a munkavégzés során hasznosíthatják.

A START munka öt programelemében közel 500 ember dolgozott. A mezőgazdasági programban többek között burgonyát, sárga- és fehérrépát, paprikát, paradicsomot, hagymaféléket termesztettek és a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a helyi önkormányzati konyhák zöldségigényét látták el, a termények egy részét pedig értékesítették.

A belvíz-védekezési program keretében mintegy 40 kilométer hosszan tisztítást és karbantartást végeztek a csapadékvíz-elvezető csatornákon, valamint nádvágást 85 m2 területen. A közútprogram keretében 5490 m2 járdabetonozás történt meg, 707 m2 térburkolatot helyeztek ki, több mint 71 ezer m2 aszfaltozott út mentén valósult meg a padkázás. A belvízi védekezés mellett fontos szerepet játszottak a brigádok a város megközelíthetőségének és a belterületi közlekedés javításában.

Sok helyen nagy szükség volt már a járdák felújítására (archív fotó: Rajki Judit)
A közútprogram keretében tavaly 5490 m2 járdabetonozás történt (archív fotó: Rajki Judit)

A helyi sajátosságok program elsődleges célja a Gyopárosi tó környékének fejlesztése volt. Többek között filagóriát és mobil faházat, fa szemetes gyűjtőedényeket, öntvény padokat, járdalapokat készítettek és helyeztek ki, sétányt alakítottak ki, irányító táblákat helyeztek el és egyéb karbantartási munkák végeztek a kempingnél. Az elvégzett munka nyomán színvonalasabb, kellemesebb környezet fogadja a helyiek mellett a Gyopárosra érkező fizető vendégeket is.

Az egykori PILOT program a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében folytatódott tovább tavaly március elsején. A közfoglalkoztatottak ennek keretében sárgadinnyét és karalábét termesztettek, sertéseket gondoztak, e tevékenységek az idén is folytatódnak. A két brigád 2000 m2-en gazdálkodott, és több mint 300 sertést nevelt. A megtermelt javakat értékesítették.

Csökkent a munkanélküliség

A tavaly márciusban induló és idén február végéig tartó Országos Hajléktalan Közfoglalkoztatás program olyan lehetőséget biztosít a foglalkoztatásba bevont, többszörösen hátrányos helyzetű emberek számára, ami visszavezetheti őket a munka világába, és a programban elvégzett munkáért járó jövedelem jobb életminőséget biztosít számukra. E program keretében járdalapokat készítettek a foglalkoztatottak, mintegy 8 ezer darabot.

Sárgadinnyét is termesztettek (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)
Sárgadinnyét is termesztettek a közmunkaprogram keretében (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Az Orosházi járásban tavaly év végére a megyei és az országos átlag (4,4%) alattira csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Ez egy nagyon fontos mérföldkő, ha az önkormányzat célkitűzéseit tekintjük, hiszen az uniós és a hazai irányelvekkel megegyezően szeretnénk elérni 2020-ra a 75%-os foglalkoztatási arányt. Hosszú utat tettünk meg idáig, fontos eredmény, hogy 2008-hoz képest 2016 év végére 60%-kal csökkent a munkanélküliség az Orosházi járásban, és ebben vezető szerepe van Orosháza városának – mutat rá az elmúlt évek folyamataira a területért felelős alpolgármester, Fejes Róbertné. – A közmunkaprogram – az országos célokkal összhangban – nem ad tartós megoldást a munkanélküliek számára, de ún. ugródeszkaként szolgál, hogy visszakerüljenek a munkaerő-piacra. Éppen ezért arra törekszünk, hogy minél többen el tudjanak helyezkedni a versenyszférában, és ezzel együtt évről évre csökken a közfoglalkoztatásban dolgozók száma Orosházán is – összegzett az alpolgármester.

A 2016-os évben azok, akik Orosházán közfoglalkoztatásban dolgoztak 79 ezer (segédmunkás bruttó bér) és 111 ezer (szakmunkás munkavezető bruttó bér) forint között kereshettek.

– A közfoglalkoztatási program egyik fontos értéke, hogy a segély helyett magasabb összegű rendszeres jövedelemhez jutottak a résztvevők. Mindemellett el kell ismerni, hogy fontos értéket állítanak elő a város és az orosháziak számára. Amellett, hogy az önkormányzat által fenntartott intézmények mindennapi munkavégzését segítik a közfoglalkoztatottak olyan értékteremtő beruházások jöttek létre a köztereken, amelyekre egyébként nem lett volna lehetőségünk. A megtermelt és előállított javak mellett a város mintegy 265 millió forint értékű élő munka értékével gyarapodott a tavalyi programnak köszönhetően – emelte ki Fejes Róbertné. Hozzátette, a közmunkaprogram idén is folytatódik, máris látszik a köztereken a foglalkoztatottak értékteremtő munkája. Ugyanakkor az önkormányzat idén további projektekbe kezdett, amelyekkel segíti a munkanélküliek elhelyezkedését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.