- hirdetés -

A juhnyírás során mind a 600 felnőtt rackát és cigáját megszabadították téli bundájuktól, három napon át tartott a munka a Körös-Maros Nemzeti Park Sóstói telephelyén. 

Befejeződött a juhnyírás a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kardoskúti telepén. Az állatokat idén a szokásosnál korábban, már Szent György napja előtt kihajtották a legelőkre – olvasható a nemzeti park honlapján.

Rutin, ügyesség kell a birkanyíráshoz (archív fotó)
Rutin, ügyesség kell a birkanyíráshoz (archív fotó)

A juhnyírás során mind a 600 felnőtt rackát és cigáját megszabadították téli bundájuktól, három napon át tartott a munka. Április 14-én a cigája anyajuhok, 15-én a racka anyajuhok, 16-án pedig a növendékek és a kosok nyírása történt meg. Az állatok megkapták a szükséges oltásokat és minden tavasszal esedékes kezelést is, hogy erősek, egészségesek legyen. A telepen jól sikerült az ellés, a juhállomány több száz báránnyal gyarapodott. Sok ikerszülés volt, sőt hármasikrek is világra jöttek. A bárányok szépen fejlődnek, így április végén megkezdődhet a leválasztási időszak.

A nemzeti park munkatársai már kihajtották a juhokat a pusztára, május elején a fiatal jerkék és kiskosok is meglátogathatják majd a legelőket, amelyek szépen zöldellnek z elmúlt időszakban lehullott nagyobb mennyiségű csapadéknak köszönhetően.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.