- hirdetés -

A településalapítás 270. évfordulója alkalmából az orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat hagyományosan Harruckern Ferenc emléktáblájánál méltatta az egykori településalapítót.

A Szántó Kovács János Múzeum udvarán mintegy ötven egybegyűlt diák előtt mondott ünnepi beszédet Fehér Borbála, a Székács József evangélikus iskola igazgatója április 24-én. A város születésnapjához kötődő ünnepségen a méltatásban elhangzott: az első település a tatárjáráskor, a második pedig a török időkben pusztult el. Majd a Habsburg idők újranépesítési törekvéseinek hála a lakatlan területek, így Békés vármegye is újra élettel telt meg. Harruckern János György felvirágoztatási kezdeményezését fia, Ferenc folytatta, nevéhez fűződik Orosháza 1744-es harmadik újratelepítése is.

Abonyi Lajos tiszteleg Harruckern emléke előtt (Fotó: Rajki Judit)
Abonyi Lajos tiszteleg Harruckern emléke előtt (Fotó: Rajki Judit)

A szónok kiemelte: az ide települők szorgalmának köszönhető, hogy az egykori mocsaras területből élhető város nőtte ki magát.
– A szülőföld, ahová tartozunk, különös figyelmet érdemel. Óvni, ápolni kell értékeit, becsülni hagyományait, melyek esélyt kínálnak arra, hogy múltunk példájából erőt merítsünk a jövő építéséhez – fogalmazott Fehér Borbála.

Az is elhangzott, a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) 2001-ben kezdeményezte először, hogy közösen emlékezzenek Harruckern Ferencről. Azóta minden évben megkoszorúzzák a múzeum udvarán található emléktábláját. Ehhez híven Zalai Mihály alpolgármester, dr. Abonyi Lajos, az NNÖ I. elnöke, illetve Fehér Borbála igazgató helyezte el az emlékezés koszorúit csütörtökön.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.