- hirdetés -

Kilenc nyilvános napirendet tárgyal a képviselő-testület a településalapítási ünnepséget követő napon. Április 25-én 9 órától iskolaátszervezés, panelprogram és térfigyelő kamerahálózat lesz a téma.

1. Jelentős hitelállománytól szabadulnak meg a panelprogramban résztvevők. Orosházán összesen 746 lakás 210 millió forint adósságát vállalta át állam. Ennyi volt a 2013 végén fennálló önkormányzati tartozásuk, ezt már nem kell megfizetniük a panelprogramosoknak. 19 lakóközösséget érint az intézkedés. Az ezzel kapcsolatos döntéseket hozza meg elsőként a képviselő-testület április 25-én.

2. Elszámolnak az alapítványok a tavalyi évi támogatásukkal – a szakmai beszámolót és a pénzügyi elszámolást is időben beadta a 20 érintett. A civil szervezetek támogatását célzó pályázatot idén is meghirdették, 7,5 millió forintra pályázhattak a városban működő szervezetek, hogy melyik mennyit kap a megigényelt összegből rendezvénye megvalósítására, az pénteken kiderül.

3. Térfigyelő kamerahálózat kiépítésére pályázna a város. A rendőrséggel egyeztetett, a közbiztonság szempontjából indokolt helyszíneken helyeznének ki 34 kamerát, a járási diszpécserközpont az orosházi kapitányság épületében lenne. 2015 végére bruttó 61 millió forintból valósulna meg a projekt, a költségeket teljes mértékben pályázati forrásból finanszíroznák.

Az április 25-én, pénteken 9 órakor kezdődő ülést követheted a városi tévén keresztül, vagy online itt, az OrosCafén. A napirendeket elolvashatod a város honlapján, ide kattintva.

4. Tavaly 600 ezer forintot kapott  a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány 12 hagyományőrző program szervezésére, ezzel kell most elszámolnia. Egyben az idei évre is támogatást igényel, 720 ezer forintot.

5. Az önkormányzat 2013. évi költségvetési beszámolója is téma lesz. A tavalyi év pénzügyi mutatóit részletező dokumentumot, és a könyvvizsgálói jelentést ide kattintva találod (.pdf)

6. A 2013. évi közfoglalkoztatásról szóló beszámolóból kiderül, hogy az önkormányzat tavaly 856 főnek biztosított munkalehetőséget a közfoglalkoztatásban. A többséget (398 főt) a Startmunka mintaprogramokban foglalkoztatták, 8 mintaprogramot (pl: mezőgazdasági, erdőfenntartási) indítottak, melyekre a Belügyminisztériumtól közel 300 millió forintos támogatást kaptak. A hosszabb időtartamú, és a téli közfoglalkoztatásban dolgozók pedig számos intézménynél tevékenykedtek (pl: könyvtár, kórház, diákélelmezés) és több karbantartási, felújítási munkát végeztek el az önkormányzati fenntartású épületeken, ill. közterületeket rendeztek.

7. A 2013. évi belső ellenőrzési jelentéssel is megismerkednek a képviselők.

8. Átszervezik a Táncsics Mihály iskolát és a művészeti iskolát is. Az öt pontban összefoglalt változásokról a testület véleményt formálhat. Változás, hogy átkerül a kardoskúti tagintézmény a katolikus egyházhoz, a rákóczitelepi iskola most mint telephely működik, de tagintézménnyé szeretnék alakítani. Az egész intézményt tekintve bővül az alapfeladat: utazó gyógypedagógiai hálózattal. Továbbá különválasztanák a gimnáziumi, szakközépiskolai valamint az általános iskolai feladatellátást: így két intézmény jönne létre, az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, valamint az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola (aminek két tagintézménye a Czina és a rákóczitelepi suli). Végül megszüntetnék a művészeti iskola Petőfi utcai telephelyét.

Zárásként a képviselők interpellálhatnak, kérdezhetnek, majd zárt ülésen több önkormányzati bérlakás szociális rászorultság alapján történő bérbeadásáról határoznak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.