- hirdetés -

Hajléktalanoknak segítenek majd annak a pályázatnak a keretében, melyet nemrég mintegy 50 millió forint értékben nyert el az Egységes Szociális Központ (ESZK). Munka és lakhatás: ezek megtalálásában is támogatnak a szakemberek mintegy 16 otthontalan számára Orosházán.

A Szabó Dezső utcai hajléktalanszállón Vaszkán Erzsébet, az ESZK vezetője számolt be a pályázat részleteiről, illetve Zalai Mihály alpolgármester tájékoztatta a sajtó munkatársait, és a nappali melegedőben tartózkodó otthontalanokat április 17-én.

– Ez egy komplex, közel két évet felölelő program, melynek segítségével reményeink szerint a résztvevők több mint fele újra be tud illeszkedni a társadalomba, és nem csak munkája, de lakhatása és megélhetése is biztosított lesz. Pszichológusok és pszichiáterek választják majd ki azt a 16 embert, akikkel sikerre vihetjük a programot – ismertette a projekt célkitűzését Vaszkán Erzsébet. Tréningek és OKJ-s takarítói tanfolyam, illetve jogi és álláskeresési tanácsok, családterápiás foglalkozások is várják a résztvevőket.

Zalai Mihály és Vaszkán Erzsébet ismerteti a programot az otthontalanoknak (Fotó: Rajki Judit)
Zalai Mihály és Vaszkán Erzsébet ismerteti a programot az otthontalanoknak (Fotó: Rajki Judit)

A város is besegít

Elhangzott: az a cél, hogy a tréningeken résztvevők saját lábukra álljanak. Zalai Mihály elmondta, szokatlan a sajtótájékoztató helyszíne, de úgy gondolták, azokat kell értesíteni elsősorban, akiket ez a program érint majd. A „FogLak” programot egyébként Orosháza városa is segíti.

– Az önkormányzat a lakhatás támogatása terén csatlakozik a projekthez. A jövő heti, áprilisi testületi ülésen határoznak majd a képviselők arról, hogy rendelkezésre bocsájtjuk az ESZK számára az első olyan lakást, ahol a program résztvevői lakhatnak majd – fogalmazott az alpolgármester.

Az is elhangzott, olyanokat várnak a programba, akik képesek és hajlandók változást elérni az életükben, segítséggel. A végső cél az, hogy új környezetben: akár albérletben, vagy visszakerülve a családi közegbe, munkába állva az otthontalanok ismét a társadalom részévé váljanak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.